Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Un cric de secol XIX, folosit pentru roţile de car, este exponatul...

Un cric de secol XIX, folosit pentru roţile de car, este exponatul lunii la Muzeul din Deva

Turiştii care vin în luna ianuarie în vizită la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR) au posibilitatea de a admira o piesă deosebită din colecţiile muzeului. Este vorba despre un cric folosit pentru roţile de car în secolul XIX. Încă de anul trecut, MCDR a început să popularizeze cele mai importante piese din colecţiile sale în cadrul unei acţiuni intitulate EXPONATUL LUNII.

Şi în acest an, vizitatorii care vor trece pragul castelului Magna Curia – sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane – vor avea posibilitatea de a admira cele mai interesante artefacte în cadrul acţiunii intitulate EXPONATUL LUNII. Acţiunea a fost popularizată în 2013 prin intermediul paginii web a instituţiei, pe reţelele sociale, iar în presa regională portalul stiridinvest.ro a fost singurul care a prezentat constant în regiunea Vest activităţile MCDR.

Pentru luna ianuarie, conducerea MCDR a decis să expună în holul de la intrarea în muzeu un cric pentru roţile de car, piesă ce datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cricul a fost achiziţionat din satul Dobroţ (Ţara Zarandului), fiind o piesă confecţionată în gospodărie.  Cricul se folosea prin prinderea lui sub osia roţilor de car, ajutând astfel la ridicarea acestuia în scopul schimbării oricăreia dintre roţile deteriorate atunci când atelajul era încărcat.

Cricul este compus dintr-un miez dotat cu filet exterior, corpul de sprijin şi un ax mobil cu trei braţe, având un filet interior. Prin rotirea braţelor axului se cuplează într-o mişcare sincron filetul exterior al miezului şi cel interior al axului, producându-se ridicarea sau coborârea miezului la o înălţime dorită pentru executarea depanării.

liliana-tolasCricul este remarcabil pentru ingeniozitatea principiului, îndemânarea în confecţionare şi raritatea sa, în ansamblul sculelor sau mecanismelor confecţionate în gospodăria mijloacelor de transport şi este un argument al autonomiei activităţilor ţărăneşti”, a declarat Liliana Ţolaş (foto), managerul MCDR.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: