Acasă STIRI HUNEDOARA Un cunoscut preot franciscan maghiar din Deva le cere scuze românilor și...

Un cunoscut preot franciscan maghiar din Deva le cere scuze românilor și dorește gesturi pozitive din partea statului

”Dacă nu putem accepta și respecta drapelul celuilalt, atunci îi vom cauza numai suferință și tristețe”, a spus cunoscutul și respectatul preot franciscan maghiar din Deva, Böjte Csaba, citat de presa locală din Covasna. El a scris pe pagina sa de socializare că își cere scuze românilor, în locul făptașilor, pentru toate evenimentele neplăcute care au avut loc la începutul acestei luni în județul Covasna.

După ce steagul românesc din dreptul statuii Ostașului Român din Sfântu Gheorghe a fost dat jos și înlocuit cu cel secuiesc, preotul franciscan Böjte Csaba și-a cerut scuze românilor în locul făptașilor, îndemnând însă atât românii cât și maghiarii să-și accepte reciproc simbolurile.

„De ce nu ne respectăm unii pe alții? Dacă nu putem accepta și respecta drapelul celuilalt, atunci îi vom cauza numai suferință și tristețe”, și-a început preotul mesajul.

„Cu toate că nu eu am făcut-o, cer iertare pentru această faptă fraților mei români și îi rog să accepte și ei simbolurile noastre naționale. Numai noi, cei care trăim aici și împreună, putem transforma Ardealul și toată Europa de Est într-o casă a noastră comună”, a continuat călugărul, semnându-se „cu umilința fratelui cel mic, părintele Csaba”.

„Nu-mi place dacă cineva mă jignește, nici eu nu am voie să-l jignesc pe altul. Vreau să trăim în pace. Dacă vrem să reformăm lumea, noi trebuie să ne reformăm pe noi înșine, să ne cinstim, să ne acceptăm unul pe celălalt. De multe ori am spus că – și dacă ne unim forțele –  și atunci e greu să scoatem țara asta din mocirlă. Dacă nu suntem unul pentru altul, ci unul împotriva celuilalt, atunci n-avem nicio șansă să ne ridicăm cetatea noastră”, a declarat călugărul.

Mesajul preotului Böjte Csaba a fost apreciat de câteva sute de persoane. „Majoritatea a fost de acord. Toată lumea gândește că, în loc de dușmănie, ar trebui să fie dragoste. Dar ar trebui să fie reciprocă. Dacă eu lucrez în România și plătesc impozite, așa cum plătește oricine, dacă impozitul meu este bun pentru București, ar trebui să fie bun și steagul meu și limba mea și imnul nostru. Și din partea statului ar fi bine să fie făcute niște gesturi pozitive. Nu e așa mare lucru ca orice fel de steag să fie arborat”, a mai spus Böjte Csaba.

Böjte Csaba este un călugăr franciscan cunoscut drept salvatorul copiilor din Transilvania. Tinerețea sa nu a fost tocmai fericită, tatăl său fiind condamnat la 7 ani de închisoare, de regimul Ceausescu, pentru publicarea unei poezii. La o lună dupa eliberare, a murit din cauza ranilor suferite ca urmare a torturii. Acesta a fost momentul în care Böjte Csaba a decis că vrea să devină preot și sa ajute oamenii, în special copiii. El a înființat Fundația  ”Sfantul Francisc” în Deva, fundație care se ocupă, de mai bine de 20 de ani, de soarta copiilor necajiți din toată Transilvania. Indiferent de etnie, religie sau rasă, copiii săraci sunt îngrijiți, iar fundația are grijă ca ei să urmeze o școală și să capete o educație.

Fundația  ”Sfantul Francisc” este în prezent reprezentată în 65 de localități din Ardeal și are în grijă peste 2300 de copii.

Sursa: covasnamedia.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: