Acasă STIRI Un europarlamentar român va intra într-o mină din Valea Jiului

Un europarlamentar român va intra într-o mină din Valea Jiului

[ad_1]

Pentru ce mai sunt bune minele din Valea Jiului?. Mineritul Văii Jiului a devenit locul preferat pentru pelerinaj politic. Dacă până acum, politicul și-a amenajat tot timpul un ”culcuș călduț” în sistemul energetic reprezentat de tot ce înseamnă minerit și energie din județul Hunedoara, acum se simte o nouă adiere. Ceva gen ”noua generație”. Un europarlamentar român vrea să intre în subteran. Și, cel mai probabil, va primi acceptul de a vedea ce a mai rămas din mineritul din Valea Jiului.

Cristian Terheș s-a cerut în subteran

Europarlamentarul Cristian Terheș  – fost PSD – a înaintat o cerere către Complexul Energetic Hunedoara pentru a intra în subteran. Potrivit conducerii CEH, politicianul român, întors în România după 17 ani de trai în SUA, va primi – cel mai probabil -acordul de a vizita o zonă subterană din Valea Jiului.

”Am spus când am fost la Lupeni ( la o zi după Diana Șoșoacă, în perioada protestelor) că voi face cerere să intru (în mină – n.r.). Am vrut să intru atunci, dar nu a fost posibil, era duminică și nu am avut timp pentru formalități. Ulterior întâlnirii, m-am întâlnit cu ministrul Virgil Popescu căruia i-am cerut să rezolve revendicările minerilor”, a declarat, pentru Gazeta de dimineață, Cristian Terheș.

Terheș spune că nu are emoții să intre în subteran deși situația de la locurile de muncă sunt controversate.

”Dacă pot lucra acolo minerii, bănuiesc că putem intra și noi, nu?”, spune Terheș.

Europarlamentarul susține că la nivelul Parlamentului European sunt o serie de discuții despre  Green Deal – Pactul Verde European. Ca eu să pot să vorbesc cu  anumită autoritate în Parlament trebuie să văd eu cu ochii mei ce e acolo. Problema pe care noi o avem în România nu este valabilă numai în România. Există și în alte țări. Știu că există presiunea aceasta de la Bruxelles de a închide minele, însă diferența este că celelalte țări nu acceptă așa necondiționat și cu capul plecat cum face România. România importă cam 10 la sută din energia pe care o consumă în fiecare zi și, dintr-o țară care exporta curent, a devenit o țară care importă. Să ai capacitate de producție în propria țară și să subminezi efectiv acest sistem și să cumperi energie și cărbune de la alții e anormal”, subliniază Terheș.

Intrarea în subteran a europarlamentarului ar trebui să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni.  Cererea a fost una explicită pentru Mina Lupeni.

Pelerinaj mineresc

Cristian Terheș nu este primul politician care face ”turism mineresc”. În urmă cu câteva zile, președintele AUR, George Simion, a fost prezent în Lupeni unde s-a întâlnit cu mai mulți mineri. Întâlnirea a avut loc însă la suprafață, nu în subteran. Înaintea acestuia, în timpul revoltelor minerești, Diana Șoșoacă, a ajuns în Valea Jiului într-o acțiune politică de susținere a ortacilor. A venit, a văzut și a plecat și ea. Mineritul a rămas tot în Valea Jiului.

În general, în subteranele din Valea Jiului a intrat cam cine a vrut. Cum a vrut. De ce? Pelerinaj politic. Poze echipați în costume de miner au etalat Dan Diaconescu, pe vremea când conducea PP-DD. La ce i-a folosit? La album foto. Cu ce s-a ales mineritul? Cu nimic.

Dan Diaconescu împreună cu Haralambie Vochițoiu

Mugur Isărescu, fost prim-ministru, a coborât în subteran, la mina Petrila. Vizitarea subteranului a avut loc în anul 2000.

Primul ministru al Industriilor, din perioada post-decembristă, Dan Ioan Popescu, a intrat în mina Petrila -2001. Rezultate? Din 2006, întâmplător sau nu, a început restructurarea mineritului.

Varujan Vosganian, fost ministru – sursă foto Libertatea.

Adrian Năstase, când era premier, în 2005, a vizitat minele Petrila și Livezeni. Tot el a participat, în anul 2004, la inaugurarea Preparației Coroiești.  Năstase a ”desfundat” inclusiv străzile din Lupeni, după ce din cauza unor lucrări miniere un cartier întreg a fost inundat.

Reprezentantul PUR, Codruț Șereș a coborât în mină în anul 2006 la mina Paroșeni. Experiența din subteran a avut loc cu un an înainte de a ajunge ministru, în timpul mandatului lui Ioan Stamin Purcaru. Cel din urmă conducea Compania Națională a Huilei, partea minieră din actualul CEH. Ulteiror Ioan Stamin Purcaru a ajuns consilier al lui Șereș.

Venind mai în actualitate, Purcaru a plecat din sistem din funcția de director a Conversmin, societatea care se ocupă cu închiderea minelor.

Simultan cu această funcție, Purcaru era și președinte al Consiliului de Administrație al CEH – poziție din care trebuia să găsească soluții de păstrare a minelor. Eh, în cele din urmă Purcaru a pierdut funcția de președinte al CA la momentul în care CEH a intrat în insolvență. În scurt timp va intra și în faliment.

Nu mulți miniștri ai Energiei / Economiei au îndrăznit însă să coboare în subteran. Printre cei care au văzut totuși mina din interior se numără Varujan Vosganian.  Omul a vizitat mina Lupeni în anul 2008, în timpul mandatului lui Dan Surulescu.  Și Răzvan Nicolescu, pe vremea când era ministru, în anul 2012, a coborât în mina Lupeni.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei

Alții au rămas la suprafață.

Și Prințesa Lia și soțul ei, Paul de Romania, au încercat să coboare în subteran, dar nu au primit aviz favorabil. În aceeași categorie se mai înscriu și Radu Vasile – la vremea la care era senator. Radu Vasile a văzut un puț cu schip la Mina Petrila.

Dan Voiculescu, președintele PUR, fostul șef pe linie politică al lui Codruț Șereș, a fost tot la mina Petrila. A și vizitat și el o mină, dar mina școală de la suprafață.

Galeria președinților

Președintele României Ion Iliescu a fost în anul 2003 la Preparație la Coroiești. A studiat lucrările ce se derulau acolo.

Emil Constantinescu a vizitat și el sectorul minier din Valea Jiului.

Și Traian Băsescu, în mandatul lui de președinte, a avut o întâlnire cu minerii – eroi, în anul 2009. Atunci Băsescu a decorat minerii salvatori care au intervenit în explozia de la Mina Petrila. Aceasta a fost prima, de altfel,  ceremonie de acest gen organizată în afara Palatului Cotroceni.

Care au fost rezultatele? Un fiasco total. Un atentat programat, coordonat, stimulat, concertat și bine lucrat la sistemul energetic național.

 

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: