Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Un eveniment cultural de excepție va fi organizat la Deva în onoarea...

Un eveniment cultural de excepție va fi organizat la Deva în onoarea scriitoarei Ileana-Lucia Floran

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 18 septembrie 2015, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural de excepție: scriitoarea, poeta și editoarea Ileana-Lucia FLORAN va fi sărbătorită cu prilejul împlinirii de curând a unei frumoase vârste. Cu această ocazie Biblioteca Județeană îi va oferi o biobibliografie și i se va înmâna o diplomă de excelență pentru întreaga activitate culturală desfășurată în județul Hunedoara. 

În peisajul literar și editorial de după 1990, numele doamnei Ileana-Lucia Floran și-a câștigat în scurtă vreme un loc special, un loc dobândit cu muncă și perseverență, dar și cu o mare dragoste pentru cartea pe care a scris-o și a editat-o în același timp.

S-a născut la 29 iunie 1960 la Orăștie, în familia profesorilor Ionel-Iulius și Lucia Preda. A urmat cursurile școlii generale din orașul natal, după care a optat pentru clasa de real a Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie. După absolvirea clasei a X-a, a dat examen la Liceul Industrial Nr. 1 din Orăștie, profil chimie, absolvit în iunie 1979. Din toamna aceluiași an a devenit studentă la Facultatea de Chimie Industrială, secţia Compuşi macromoleculari din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” Timişoara. În anul 1982 a părăsit cursurile acestei facultăți, din motive politice, și a urmat un curs postliceal de contabilitate la Alba Iulia. S-a angajat contabilă la Spitalul din Orăștie. După 1990 a înființat o firmă proprie la care a fost administrator până în anul 2009. A reluat studiile și a absolvit Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității „Spiru Haret” din București, obținând și un master cu tema „Management şi comunicare în afaceri” de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, din cadrul S.N.S.P.A. București.

A publicat în reviste literare ca Boema, Ardealul literar, Arcada, Rapsodia, Vatra veche, Vox Libri etc. A fondat revistele literare Visul (on-line) și Dăruiri literare (în format tipărit și on-line), la ambele fiind redactor-șef. Este directoarea  Editurii Emma din Orăștie. Încă din 2005, de când a înființat Asociația „Florema Design”, a devenit un promotor cultural prin concursul internațional de creație literară „Visul”, care premiază scriitorii de limbă română de pretutindeni.

A debutat editorial în 2006 cu volumul de versuri Surâsul timpului. Pentru romanul Tăcerea destinului (2012) a fost premiată de Liga Scriitorilor din România, Filiala Județului Hunedoara, cu distincția „Romanul anului”. A coordonat mai multe volume colective, printre care Un secol de poezie în orașul Paliei – antologie, 1911-2011, apărut în 2012, la Ed. Emma, volum în care sunt incluși 55 de poeți orăștieni.

Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Ligii Scriitorilor din România. În 2013 a fost cuprinsă în vol. II al unei lucrări coordonate de Ștefan Doru Dăncuș, George Coandă, Vali Nițu, Dan Șalapa, Grigore Timoceanu, George Terziu: O altfel de istorie a literaturii române contemporane, volum apărut la Ed. Singur din Târgoviște. A obținut câteva premii literare și are mai multe referințe critice în țară, semnate de: Silviu Guga, Petre Rău, Mariana Pândaru, Ioan Barb, Livia Fumurescu, Romulus Lal, Maria Toma-Damșa, Emil Druncea, Miron Simedrea, Aurel Ursu, Ionuț Caragea, Mihaela Rotaru, Loredana Martin Trestaru, Petre Fluerașu etc. Cărțile sale pot fi citite și pe blogul personal: http://ileana. floran.ro.

Este autoarea următoarelor cărți: Surâsul timpului, Ed.  Emma; Paşi (poezii și proză scurtă), Ed. Emma, 2007; Pustiul din suflet (proză scurtă), Ed.  Emma, 2009; Cuvânt despre cuvinte (articole și recenzii), Ed. Emma, 2009; Cerul adâncurilor (poezii), Ed. Emma, 2009; Amurgul speranței (roman), Ed. Emma, 2011; Spirala gândului (poezii), Ed. Emma, 2012; Dincolo de daruri/ Beyond gifts (volum bilingv de versuri, tradus de Mihaela-Carmen Micuț), Ed. Emma, 2012; Crochiuri în slove (proză scurtă), Ed. Emma, 2012; Tăcerea destinului (roman) 2012; Imagini transparente (proză scurtă), Ed. Emma, 2013; Iubiri… (nuvele), Ed.  Emma, 2013; Versuri zglobii pentru copii, Ed. Emma, 2013; Cercuri concentrice/ Concentric circles/ Cercles concentriques/ Cerchi concentrici (poezii), Ed. Emma, 2013; Déja vu (poezii), Ed. Emma, 2014.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: