Acasă STIRI HUNEDOARA Un gândac extrem de periculos amenință, din nou, molizii din Parcul Național...

Un gândac extrem de periculos amenință, din nou, molizii din Parcul Național Retezat

Gândacul Ips typographus (sau gândacul tipograf) amenință din nou molizii din Parcul Național Retezat, copacii atacaţi de acest dăunător uscându-se în scurt timp. În urmă cu doi ani, același gândac le dădea de furcă pădurarilor, mai bine de 2000 de metri cubi de lemn fiind extrași atunci din Parc, pentru a nu prolifera insectele. De această dată, reprezentanții Direcţiei Silvice Hunedoara sunt de părere că trebuie extraşi din pădure 10.184 de metri cubi de lemn afectat de insecte, iar operațiunea trebuie făcută până cel târziu  la finalul lunii august, când când larvele de sub scoarţa molizilor se transformă în insecte şi zboară de la un copac la altul.

Rata de înmulţire a dăunătorului este extrem de mare, de unu la opt, în progresie geometrică, iar  pentru ca gândacul să moară este nevoie să fie îndepărtată coaja molizilor tăiaţi, deoarece larvele sale nu rezistă la lumina soarelui. Larvele gândacului trăiesc sub scoarţa molizilor şi distrug canalele prin care seva este transmisă în copac. De aceea, arborele se usucă şi moare. Pentru a nu lăsa gândacul să zboare și la alți copaci sănătoși, reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara spun că sunt pregătiți să scoată masa lemnoasă afectată de gândacul tipograf din pădure, în acest sens urmând a se organiza o licitație pentru firmele care vor face această operațiune. Chiar și afectat, lemnul poate fi totuși valorificat, iar banii obținuți din vânzarea lui vor ajuta la reîmpădurirea suprafețelor care sunt acum defrișate.

Copacii afectați de gândacul tipograf se află în arealul UP III Râu Şes, în zona tampon de la intrarea în Parcul Național Retezat. Exploatarea lemnului în orice formă este complet interzisă în parcurile naționale, însă dată fiind natura amenințării, pădurarii au primit avizele necesare pentru a face defrișările.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: