Acasă Muzeul Virtual-Exponatul Lunii Un iatagan de secol XIX este exponatul lunii iunie la muzeul din...

Un iatagan de secol XIX este exponatul lunii iunie la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 iunie 2014, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii iunie este reprezentat de un iatagan de producţie balcanică, datat la începutul secolului al XIX-lea, mai precis în perioada anilor 1805-1806. Piesa este clasificată, în funcţie de culoarea şi materialul din care sunt realizate plăselele, în categoria iataganului “belosapac”, cu plăselele din fildeş sau alte tipuri de os de culoare deschisă, armă destinată de regulă civililor înstăriţi. Iataganul a fost restaurat în cadrul laboratoarelor de restaurare ale MCDR şi face parte din colecţia de arme a instituţiei.

În categoria vastă a armelor albe iataganul reprezintă o categorie aparte fiind încadrat în grupul cuţitelor de mari dimensiuni, având tăişul obligatoriu pe muchia interioară a lamei, fără gardă şi cu plăsele specifice terminate la partea superioară sub forma unor aripioare uşor curbate spre tăişul lamei. Piesa expusă reprezintă un iatagan, clasificat, în funcţie de culoarea şi materialul din care sunt realizate plăselele, în categoria iataganului “belosapac” cu plăselele din fildeş sau alte tipuri de os de culoare deschisă, armă destinată de regulă civililor înstăriţi.

Datat în anul 1220 după calendarul islamic (1805/1806 după cel gregorian), iataganul este de producţie balcanică şi este confecţionat, aşa cum reiese din textul inscripţiei de pe lamă, de către armurierul Mehmet pentru un anume Ahmed, probabil un personaj înstărit din epocă, având în vedere faptul că asemenea arme erau foarte costisitoare la momentul respectiv.

Elementele componente principale ale iataganului sunt mânerul şi lama. La rândul său, mânerul are mai multe elemente constituente şi anume plăselele, haşerma şi parazvana. Haşerma şi parazvana sunt confecţionate dintr-un aliaj de argint şi sunt decorate cu motive vegetale stilizate şi motive geometrice. Mânerul din oţel este placat cu două plăsele din os care se termină la partea superioară cu două “urechi” uşor îndoite spre tăiş, de forma unor aripi de fluture stilizate.

Cele două plăsele sunt fixate pe haşermă cu patru nituri confecţionate dintr-un aliaj feros. Forma plăselelor este perfect concepută pentru o cât mai uşoară mânuire a armei, urechile mânerului având rolul de a bloca alunecarea armei în timpul luptei. Lama, confecţionată din oţel, prin damaschinare, uşor curbată, are tăişul pe muchia interioară, muchia exterioară fiind netăioasă. Pe lamă, la partea exterioară, este damaschinat cu argint un ornament cu motive vegetale şi florale stilizate, iar la partea interioară trei inscripţii cu litere arabe şi un decor floral, toate realizate în aceeaşi manieră.

Restaurare

Alterarea pieselor metalice se produce în timp, liniar şi ireversibil, având ca principală cauză de degradare coroziunea, un proces complex de distrugere a metalelor şi a aliajelor metalice sub acţiunea chimică, electrochimică şi microbiană a mediului.Pentru stoparea acestui proces, piesele muzeale, ca documente ale trecutului păstrătoare a maximului  de informaţie posibilă, trebuie să intre într-un minuţios şi laborios proces de restaurare. În laboratorul de restaurare obiectele sunt cercetate din punct de vedere fizico-chimic şi biologic în vederea stabilirii naturii, mecanismelor, cauzelor şi efectelor proceselor de degradare, toate aceste investigaţii ducând în final la diagnosticarea şi stabilirea modalităţilor de intervenţie asupra lor.

Diversitatea formelor de degradare a obiectelor metalice complică foarte mult demersurile făcute pentru restaurarea lor pentru că o infinitate de forme de deteriorare presupune o aproape tot atât de mare infinitate de modalităţi de abordare practică, fiecare obiect având propriile sale probleme şi deci intervenţii specifice clar documentate.

Pentru restaurarea obiectelor pe suport metalic există fluxuri tehnologice ce comportă fiecare anumite particularităţi datorate obiectului în sine, ţinându-se astfel cont de natura elementului metalic preponderent al aliajului de confecţionare, de gradul de mineralizare al obiectului sau de existenţa unei patine protectoare aflată pe suprafaţa sa.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: