AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSUn model pentru fermierii din vestul țării: crearea de asociații, munca și...

Un model pentru fermierii din vestul țării: crearea de asociații, munca și promovarea produselor în comun

Alo, avem noutăţi în „Ţara Vinului”

stanciuAcest apel telefonic m-a determinat să mă grăbesc către judeţul Alba, să descopăr care sunt acele noutaţi din „Ţara Vinului ”. La capătul celălalt al firului era inginerul Ioan Stanciu (foto), vechi și drag prieten, omul care a reușit să facă lucrurile să se miște în acea zonă a agriculturii cu care județul Alba se poate mândri: viticultura. „Ţara Vinului ” este denumirea asociaţiei podgorenilor din judeţul Alba, creată în anul 2005, ca o asociaţie judeţeană ce grupează și îi reprezintă pe viticultorii din cele patru podgorii tradiţionale: Alba, Aiud, Târnave şi Sebeş-Apold. Inginerul Stanciu este președintele asociației și, de ani buni, pune mult suflet şi pricepere în slujba agriculturii şi agricultorilor din judeţul învecinat. Cu ajutorul domniei sale am aflat mai multe despre activitatea şi noutăţile asociaţiei, înțelegând imediat că modelul de succes adoptat în județul Alba poate fi replicat și în județele din regiunea Vest sau, de ce nu, chiar la nivel național. Primul lucru care mi-a atras atenția a fost că în asociație vocea fermierilor este mai puternică, instituțiile publice au un partener de dialog, iar finanțările se obțin mai ușor.

Promovăm şi susţinem producătorii viticoli din judeţul Alba, podgorenii mici şi mijlocii, dar – în același timp – promovăm și turismul local, vinurile produse de membri asociaţi, și, în general, produsele tradiţionale.Ne ajută în această activitate Consiliul Judeţean Alba şi alte 15 consilii locale din zona arondată, spune Ioan Stanciu.

Asociația are 60 de membri, toți cu plantaţii viticole cuprinse între 3 şi 20 de hectare. Ne-am propus deci să îi sprijinim pe viticultorii mici şi mijlocii care, prin tradiţie şi activitate, au un impact socio-economic deosebit în economia şi turismul judeţului nostru. În acelaşi timp avem şi membri care intenţionează să investească în acest domeniu şi care se bucură de sprijinul celor ce au acumulat deja o bogată experienţă.

Crearea unei asociații nu are niciun rost, dacă ea nu este urmată și de acțiuni concrete care să o promoveze. Pentru asociația de a Alba, cea mai importantă activitatea este cea legată de „Drumul Vinului”, ce-şi propune să promoveze podgoriile din judeţ,turismul rural şi, în general, să îndemne turiştii să cunoască mai bine calitatea vinurilor locale, prin intermediul degustărilor, însoţite de mâncăruri tradiţionale şi muzică populară autentică. De altfel, inginerul Stanciu m-a condus exact către o astfel de activitate, una dintre cele care au loc în perioada de iarnă, atunci când podgorenii sunt mai liberi şi anume „Degustarea de vinuri”. Dacă vă întrebați cum anume se desfăşoară această plăcută îndeletnicire, ei bine vă spun că în fiecare marţi după amiază membri asociați se întâlnesc pentru prezentare şi degustare de vinuri în crama unuia dintre ei, prin rotaţie. Câte doi podgoreni îşi prezintă 3-4 soiuri de vin, care sunt apoi apreciate profesional de către cei prezenţi.Rând pe rând, toţi viticultorii asociaţi se supun „judecăţii” profesionale şi obiective a majorităţii membrilor. Scopul acestei activităţi plăcute, conviviale, dar absolut profesionale, este de a promova vinurile şi interesele viticultorilor din județul Alba pe piaţa românească. Vinurile sunt etichetate şi personalizate, specific, pentru fiecare producător.Aceste acţiuni au ca punct de vârf concursul anual de vinuri ce are loc la începutul lunii mai, unde cei mai buni sunt premiaţi.

În după-amiaza vizitei noastre cei doi viticultori programaţi şi-au prezentat 3-4 soiuri de vin din podgoria proprie.Am asistat la ritualul specific al breslei, în care culoarea,buchetul, parfumul, fructuozitatea au fost cuvintele ce au definit calităţile unor soiuri precum Fetească Regală,Riesling,Chardonay sau Merlot. Ca novice în ale acestei îndeletniciri m-am bucurat de îndrumarea atentă şi competentă a unuia dintre cei mai buni podgoreni ai breslei, inginerul Emil Andraş.În puţinul timp petrecut am fost bucuros de a mă iniţia în tainele ştiinţei oenologice, a degustării şi aprecierii calităţii licorii-aliment, vinul de calitate.
La final am parăsit cu regret colectivul acestor podgoreni, oameni deosebit de muncitori şi pricepuţi, în egală măsură primitori şi prietenoşi, cu promisiunea de a reveni pentru a-i cunoaşte mai bine, într-o perioadă viitoare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc