Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Un nou hub cultural la Timișoara, inaugurat în prezența lui Gabriel...

Un nou hub cultural la Timișoara, inaugurat în prezența lui Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Tatiana Niculescu

O nouă librărie Humanitas se va deschide vineri, 14 decembrie, de la ora 18, la Timișoara, când iubitorii de carte și artă japoneză sunt invitați să participe la evenimentul de prezentare a acestui nou hub cultural al orașului, care se află la intersecția străzilor Episcop Augustin Pacha și Eugeniu de Savoya, într-una dintre clădirile emblematice ale orașului, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. La deschiderea festivă vor vorbi Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieș, Lidia Bodea, Ștefan Liiceanu, creatorul magazinului artizanal japonez Takumi, și Mihail Coșulețu, artistul vizual care a realizat proiectul de amenajare a librăriei.

Gabriel Liiceanu: „Am fost nevoiți să părăsim în două rânduri Timișoara. Am lăsat în urmă un loc care ne-a fost drag. Am revenit acum cu senzația că ne-am întors acasă, că ne-am regăsit prietenii și un oraș pe care îl iubim pentru istoria lui și pentru șarmul lui. Îi invităm pe timișoreni să vină și să se simtă bine la noi, în noua casă, printre cărți care le pot schimba viața și printre produse rafinate japoneze care, neîndoielnic, le-o vor înfrumuseța.”

A doua zi, sâmbătă, 15 decembrie, începând cu ora 14, Librăria Humanitas de la Timișoara va da tonul unei prezențe efervescente în viitoarea capitală culturală europeană prin cele opt evenimente dedicate bestsellerurilor Humanitas de la Gaudeamus 2018 – lansări de carte și sesiuni de autografe –, prilej de întâlnire cu Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Tatiana NiculescuAdriana BabetiMircea MihaiesRadu VancuMarcel TolceaLidia BodeaRobert SerbanDenisa Comanescu și celebra echipă „România, te iubesc!“: Paula HerloRares NastaseAlex DimaCosmin Savu, Paul Angelescu, Cristian Leonte.

În lunile care vor urma, Librăria Humanitas de la Timișoara va fi gazda a numeroase întâlniri cu autori îndrăgiți, lansări de carte, sesiuni de autografe și evenimente pentru cei mai mici cititori. Cu o suprafaţă de aproape 150 mp și șapte încăperi, dintre care o cameră primitoare dedicată copiilor, iluminată cu o reprezentare la scară a sistemului solar, și magazinul artizanal japonez Takumi, în care produsele creatorilor japonezi sunt expuse în nisipul alb ce amintește de microgrădinile Zen, Librăria Humanitas de la Timișoara oferă publicului peste 5000 de titluri de la aproape 100 de edituri și peste 500 de obiecte specifice culturii și artei japoneze.

Ca și la alte proiecte de dată recentă din lanțul de librării Humanitas, artistul Mihail Coșulețu a fost cel care a creat și adaptat conceptul:

„Imaginarea și amenajarea Librăriei Humanitas de la Timișoara a fost legată de clădirea care urma să o găzduiască, o casă mare, veche, restaurată la exterior și plină de personalitate.Principala mea preocupare a fost să nu concep ceva agresiv în raport cu spațiul și să nu trec în planul secund caracteristicile clădirii – bârne vechi din lemn, bolți de cărămidă și geometria originală. De aceea, am ales o stilistică minimalistă, un design care să permită, în primul rând, spațiului și obiectelor culturale să vorbească, desenul librăriei fiind prin excelență complementar, funcțional și neostentativ. Am avut răgazul să imaginăm și să presărăm acest loc cu surprize și mici insule de exotism. Dar, una peste alta, suntem musafirii acestei clădiri și ne-am purtat frumos.”

PROGRAM COMPLET:

Vineri, 14 decembrie, ora 18 | Deschiderea festivă

Sâmbătă, 15 decembrie | Programul evenimentelor:

14.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Radu Paraschivescu, „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri”
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu, Robert Șerban și Radu Paraschivescu

14.30
Lansare de carte și sesiune de autografe
Gabriel Liiceanu, „Așteptând o altă omenire”
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu

15.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Andrei Pleșu, „Pe mâna cui suntem? Mică antologie a tragicomediei româneşti”
Vor vorbi: Andrei Pleșu și Mircea Mihăieș

15.30
Lansare de carte și sesiune de autografe
„România, te iubesc!”
Texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu
Cuvânt înainte de Cristian Leonte
Vor vorbi: Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu, Cristian Leonte și Lidia Bodea

16.15
Lansare de carte
Robert Musil, „Omul fără însușiri”
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu și Denisa Comănescu

16.45
Tatiana Niculescu în dialog cu Marcel Tolcea despre importanța biografiilor documentare, pornind de la volumele „Regina Maria, ultima dorinţă”, „Mihai I, ultimul rege al românilor”, „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” „«Ei mă consideră făcător de minuni». Viața lui Arsenie Boca”
Sesiune de autografe

17.15
Lansarea romanelor recent apărute în colecția „Raftul Denisei“
Heather Morris, „Tatuatorul de la Auschwitz”
Ludmila Ulițkaia, „Scara lui Iakov”
Boualem Sansal, „Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller”
Vor vorbi: Adriana Babeți, Radu Paraschivescu și Denisa Comănescu

18.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Radu Vancu, „Transparența”
Vor vorbi: Radu Vancu, Robert Șerban și Radu Paraschivescu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: