Acasă Internațional Un nou medicament ”trezește” sistemul imunitar și îl face să lupte cu...

Un nou medicament ”trezește” sistemul imunitar și îl face să lupte cu una dintre cele mai dure forme de cancer

Un nou medicament care ”trezește” sistemul imunitar și îl face să lupte mai eficient cu una dintre cele mai dure forme de cancer, cel pancreatic, este în fază avansată de testare în laboratoarele St. George’s University of London din Marea Britanie. Medicamentul a extins viața pacienților cu cancer pancreatic metastatic pe care a fost testat.

Medicamentul, având indicativul IMM-101, este considerat a fi revoluționar, deoarece ”trezește” sistemul imunitar al bolnavului, sistem imunitar care a fost ”adormit” de cancerul care i se răspândea în organism. Această trezire a sistemului imunitar pune organismul în poziția de a lupta mai bine cu boala, identificând mai clar celulele canceroase.

IMM-101 este văzut acum ca fiind o puternică unealtă de luptă împotriva uneia dintre cele mai invazive și mai puțin tratabile forme de cancer. Cancerul pancreatic care s-a raspândit în celelalte părți ale organismului duce la deces într-o perioadă extrem de scurtă, de doar câteva luni. Statisticile actuale referitoare la această maladie arată că doar 18% dintre pacienții aflați în fază avansată de cancer pancreatic mai trăiesc după un an de la declanșarea bolii și doar 4% mai sunt în viață după cinci ani, astfel că găsirea unui medicament eficient este esențială.

Spre deosebire de alte tratamente imunoterapeutice, folosirea IMM-101 pare a nu avea efecte secundare, care pentru alte tipuri de medicație reprezintă o adevărată problemă. ”Cercetările au demonstrat că pacienții din grupul de testare cărora li s-a administrat noul medicament s-au simțit mai bine decât cei care erau tratați prin vechile metode chimioterapeutice.” a spus Angus Dalgleish, profesor de oncologie la St George’s, University of London, cel care conduce cercetările pentru noul medicament.

Deși grupul inițial de testare este unul mic, de doar 110 pacienți, profesorul Dalgleish este entuziasmat de rezultate. Din acest grup de testare 85% se aflau în fază de metastază a cancerului. Dintre aceștia, cei care au urmat chimioterapia clasică au supraviețuit o medie de 4,4 luni, în timp ce acei pacienți cărora li s-a administrat noul medicament au avut o medie de 7 luni de supraviețuire; câțiva au supraviețuit mai mult de un an și un pacient a mai trăit încă 3 ani de la declanșarea bolii.

”Este pentru prima oară când avem o imunoterapie care poate fi considerată un bun candidat pentru controlul cancerului pancreatic, cel care este una dintre cele mai ucigătoare maladii în prezent. Și mai important, însă, este că medicamentul nostru nu pare să aibă nici un efect secundar, fapt pe care nu l-am mai întâlnit până acum la niciun alt tip de medicament asemănător”, a spus Dalgleish.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Dalgleish susține că noul medicament ar putea fi folosit în împotriva unei mari varietăți de cancere, el exemplificând cu studiul făcut pe pacienți cu cancer de piele.

“Pentru pacienții cu melanom, mai ales, am constatat o creștere considerabilă a duratei de viață și o mai mare calitate a vieții acestora. Ba mai mult, avem câțiva pacienți care s-au vindecat complet după folosirea noului nostru medicament,” a mai spus profesorul Angus Dalgleish.

Deși aflate abia la început, studiile echipei conduse de către Angus Dalgleish sunt încurajatoare, iar următoarea etapă va fi constituirea unui grup de testare mult mai numeros, constituit exclusiv din pacienți cu cancer aflată în fază metastatică, astfel încât rezultatele referitoare la beneficiile noului medicament să fie mai grăitoare.

Rezultatele activității de cercetare ale profesorului Dalgleish au fost publicate în British Journal of Cancer, iar studiul a fost susținut de către Institutul pentru Vaccinuri anticancerigene și Imunoterapie din Londra.

Acest articol a fost publicat inițial în The Guardian.

Copyright foto: Steve Gschmeissner/Getty Images/Brand X

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: