Acasă OAMENI SI LOCURI Un salvamontist hunedorean - pe lista personalităţilor lumii, alături de Papa Ioan...

Un salvamontist hunedorean – pe lista personalităţilor lumii, alături de Papa Ioan Paul al II-lea şi Dalai Lama

Este trecut de 70 de ani, dar nu-i dai mai mult de 55. Un om simplu, modest, calm, cu dragoste de natură şi semeni. Acesta ar fi portretul sumar al unuia dintre primii salvamontiști din judeţul Hunedoara, Avel Ritişan, sau „Pif” cum îl cunoaşte toată lumea din Retezat, acolo unde se află, şi acum, alături de colegii mai tineri din Serviciul Public Salvamont.

Dragostea sa pentru munte a trecut graniţele României şi a ajuns până la colegii lui salvamontişti din Italia. În anul 2005, aceştia au decis să-i acorde trofeul „Targa de Argint”, o distincţie pe care o primesc doar cei care au contribuţii deosebite în activităţile de salvare sau în cele umanitare.

„În anul 2005 am avut cinstea de a primi trofeul „Targa de Argint”, cea mai înaltă distincţie oferită de salvamontiştii italieni. Aceştia au apreciat activitatea pe care am desfăşurat-o ca salvamontist şi alpinist.  După ce am primit trofeul, sunt invitat, în fiecare an, la festivităţile organizate în Italia”, a explicat Avel Ritişan.

Modest, a omis să ne spună că trofeul este unul dintre cele mai importante şi râvnite în branşa salvatorilor montani. Iar valoarea sa deosebită este dată de faptul că între cei premiaţi se află personalităţi de talie mondială, cum sunt Papa Ioan Paul al II-lea şi liderul spiritual din Tibet, Dalai Lama.

Puţini ştiu că Avel Ritişan a făcut parte din primele echipe ale expediţiilor româneşti în Munţii Himalaya. „În prima expediţie, din anul 1985, am fost şapte români, iar în a doua, din 1988, am fost 12 alpinişti de la noi din ţară. În ambele expediţii a fost frumos, a fost periculos, dar impresiile cu care am rămas sunt formidabile”, şi-a adus aminte Pif.

„Pif” a făcut parte din prima echipă de salvamontişti înfiinţată în anul 1970, iar de atunci îşi desfăşoară activitatea în Masivul Retezat. Pasiunea pentru munte şi-a descoperit-o însă mult mai devreme, atunci când a început să practice alpinismul, în 1958, atunci când era doar un puşti de 18 ani.

Avel Ritişan continuă şi acum activitatea de salvamontist, pentru că experienţa acumulată este extrem de preţioasă pentru colegii săi mai tineri, mai ales în sezonul de iarnă. A intrat în contact cu mulţi turişti, iar acest aspect constituie un avantaj.

„Se cunoaşte o îmbunăţire a comportamentului turiştilor români pe munte, asta poate şi datorită măsurilor care s-au luat în zonele care s-au creat parcuri naţionale. Atât salvamontiştii, cât şi rangerii au reuşit să schimbe, în bine, obiceiurile turiştilor care urcă pe munte”, a concluzionat salvamontistul.

 

Comentarii

comentarii

3 COMENTARII

  1. Felicitari ca mai scrieti si despre oameni adevarati. Sincer, m-am saturat sa tot aud vorbindu-se de toate siliconatele, violatori si alte specii de-astea.

  2. Un om deosebit. Il cunosc si eu si pot spune ca asemenea oameni mai rar. M-am bucurat citind articolul. Felicitari redactiei si multa sanatate lui Pif

  3. L-am cunoscut pe dl Pif in imprejurari de care imi aduc aminte din tinerete. Eram student si mi-am rupt piciorul pe o poteca din Retezat, unde am alunecat. M-a luat cu alti colegi de-ai lui si m-a transportat, numai ei stiu cum, pana la o ambulanta. Va multumesc.

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: