Acasă ANUNTURI Un sfert de veac de activitate sindicală în Industria Alimentară

Un sfert de veac de activitate sindicală în Industria Alimentară

Am împlinit un sfert de veac de luptă sindicală. În urmă cu 25 de ani, la Conferinţa din 21 22 aprili1990, s-au pus bazele constituirii în ramura industriei alimentare a uneistructuri sindicale puternice, de tip federativ.

200 de delegaţi din  149 de sindicate ce cuprindeau aproximati 60.000 d membri au hotărât constituirea Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară, exprimând astfel voinţa salariaţilor din ramură, de  a avea o structură a lor, care să le cunoască specificul activităţii şi care le apere drepturile.

Totul a început de fapt pe 4 ianuarie 1990, în cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat la Ministerul Agriculturii, unde s-a pus problema reorganizării mişcării sindicale la nivelul ramurii, reprezentanţii salariaţilor din industria alimentară susţinând înfiinţarea organizaţiei noastre. În aceeaşi zi, un comitet de iniţiativă format din Radu Colceag, Valeriu Loţan, Dumitra Marinescu şi Amalia Tănăsescu, pe baza unei împuterniciri semnate  la aceea vreme  de către Ştefan Călinescu, principalul promotor al reorganizării mişcării sindicale după 1990, a trecut la materializarea ideii. Cinci zile mai târziu, pe 9 ianuarie  1990, a fost constituit comitetul provizoriu lărgit pentru înfiinţarea federaţiei, format din 19 persoane, al cărui preşedinte a fost ales regretatul Radu Colceag.

Comitetul provizoriu a elaborat apelul la unitate către toate sindicatele libere constituite în industria alimentară, platformaprogram a federaţiei, a dat formă primului statut şi a întocmit dosarul pentru dobândirea personalităţii juridice,pe care 1-a depus la Judecătorie în ziua de 7 februarie 1990.

La data de 2 martie 1990, prin  Sentinţa  Civilă nr.S35, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a acordat personalitate juridică Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară. Conferinţa de constituire a organizaţiei noastre s-a desfăşurat în zilele de 21- 22 aprilie 1990. Aceasta a aprobat statutul şi a ales organele de conducere. Preşedintele Consiliului federaţiei a fost ales Radu Colceag.

Desfăşurarea Conferinţei a marcat începutul existenţei în ramura  noastră  a unei structuri sindicale stabile, la care, pe parcursul anilor, a aderat un număr însemnat  de sindicate, ajungându-se la un moment dat la cifra de 205,însumând peste 84.000 de membri.

Dea lungul acestora ani, ne-am luptat cu toate guvernele, de la stânga la dreapta eşichierului politic. Am colaborat cu patronatele din domeniu, dar atunci când a fost cazul ne-am şi răzvrătit, în interesul salariaţilor pe carei reprezentăm. Am reuşit însă rămânem departe de interesele politice meschine şi aproape de interesele salariaţilor.

Acum, suntem din nou la un moment de cotitură în activitatea sindical.

legislaţiei muncii de către Guvernul Boc şi continuate de Guvernul Ponta au făcut ca anul aces a sse produca schimbări majore în rela ţiile noastre de mun, condu nd în 2015 la refuzul patrona te or a mai încheia Contract Colectiv de Muncă la nivelul sectorului. Un rol important important în <cca:.:. la acţiune  menită  slăbească  forţ sindicală  1a avut  şi Ministerul  Muncii,  care pri act ivito tc< reprezentanţilor săi nu a fost capabil gestioneze situaţia şi nu a respec tat legea, conducând în acest fel ia eliminarea dreptului fundamental de apărare a drepturilor angajaţilor, al membrilor noştri.

Vom trece şi peste asta, cum am trecut şi peste multe altele. Trebuie ştim ne vindescump munca. Banii sunt ai patronului, dar munca este a noastră.  Nici una dintre ele nu poate fi eliminată.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: