Canicula face ravagii, mai ales în vestul României, așa că găsirea unor oaze de relaxare este pentru mulți români un scop al oricărui sfârșit de săptămână și, de ce nu, chiar al unui concediu reușit. Chiar dacă există destule ștranduri și în țara noastră, parcă atunci când vezi alternativele vecinilor unguri, nu este deloc greu să te hotărăști ce să alegi.

Oferta vecinilor de la vest în materie de ștranduri, SPA-uri și locuri de recreere cu greu poate fi contracarată, mai ales că în ultimii ani în țara noastră a fost o adevărate devalizare a majorității centrelor balneare sau de recreere care funcționau în vremea comunismului. La unguri însă, aceste centre nu numai că nu au fost demolate, ba dimpotrivă, s-au investit milioane de euro din bani de la Uniunea Europeană pentru a le dezvolta și moderniza. Rezultatul este că acolo vin turiștii – inclusiv din România – cu zecile de mii, investițiile respective fiind așadar recuperate cu vârf și îndesat.

De la cea mai mare piscină cu valuri din Ungaria, în Zalaegerszeg, la  piste de bob acvatic în Abádszalók, există o multitudine de opțiuni, oriunde veți merge, pentru a vă satisface plăcerea de a vă bălăci. Cel mai mare parc de distracții acvatice acoperit din Europa Centrală se află la periferia Budapestei și întruchipează o replică a monumentalului templu Angkor Wat, cu 11 piste de lungimi și dimensiuni variate și 17 piscine. La doar 23 de kilometri la nord de Budapesta, în  Mogyoród se află chintesența parcurilor acvatice. Cu tobogane deasupra și sub pământ și piscine care se întind pe aproape 12 hectare, o adevărată aventură acvatică vă așteaptă aici.

Un luxuriant parc de distracții acoperit se află în Debrecen, unde, sub o masivă cupolă de sticlă se află o multitudine de plante tropicale și un paradis acvatic plin de aventuri. Szeged este un adevărat oraș acvatic, cu 13 tobogane, piscine pentru copii, piscine de terapie, un centru medical, spațiu pentru practicarea sporturilor de tot felul și care vă oferă oportunitatea de a vă bucura de distracție și relaxare la nesfârșit. Aproape de apele medicinale din Hajdúszoboszló, se află o junglă de tobogane cu elefanți care așteaptă să vă stropească cu apă.  Pentru distracție în familie pe toată durata anului, bucurați-vă de stațiunea balneoclimaterică interioară, plină de aventuri, din Bükfürdő.

Iată mai jos 3 variante de locuri de bălăceală perfecte, APROAPE DE GRANIȚĂ:

1. Alegeți cel mai lung tobogan cu apă din Europa la Aquapolis în Szeged

szegedUn parc acvatic ultramodern, care se adresează în special tineretului, dată fiind oferta bogată de senzații tari. Nu lipsește, însă, nici secțiunea de tratament cu ape termo-minerale, împachetările cu nămol, băile carbo-gazoase și diferite tratamente complexe. Pe segmentul de welness, Băile Însorite oferă jacuzzi, saună finlandeză, infrasaună, cameră salină, cameră cu aburi, aromoterapie, saună cu buşteni și multe altele. Liniștea este elementul care completează tratamentul cu apă la welness, unde intrarea persoanelor sub 16 ani este interzisă.

Din turnul de tobogane cu înălţimea de 30 metri cu acces prin lift, pornesc două tobogane (anaconda de 270 metri acoperit şi anaconda de 218 metri acoperit cu secţiune kamikaze), iar de la nivelul galeriei vor porni alte şapte tobogane. În băile însorite se vor găsi cca. 1000 metri de tobogane, din care 700 metri noi, acoperite.

Tarifele a ștrandul din Szeged sunt diferite, în funcție de ziua săptămânii și de perioada petrecută în complexul de agrement. Astfel, în cursul săptămânii, un bilet de adult pentru întreaga zi costă circa 49 de lei. În weekend, se poate plăti pentru perioada de dimineață, până la ora 13:00, un bilet fiind echivalentul a circa 49 de lei, sau pentru perioadă de după amiază, între orele 16:00 – 20:00, biletul costând în acest caz circa 60 de lei. Pentru o zi întreagă în weekend, accesul costă circa 68 de lei. Pentru copii între 4 și 12 ani se oferă o reducere de 50% din tarifele de bază iar pentru tinerii între 12 și 23 de ani reducerea este de circa 15%.

Aflați mai multe pe pagina oficială: http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/ro/home/

2. Un elogiu adus…cepei la Hagymatikum  în Mako

hagymatikumSupranumit “oraşul cepei”, datorită soiului unic de ceapă Hungaricum, recunoscut de UE, Mako a avut un complex SPA termal încă din 1963, când doctorul János Batka a remarcat proprietăţile curative ale nămolului din râul Mureş. Pentru înot, distracție și relaxare, SPA-ul oferă mai multe bazine (cel mai mare în lungime de 33 de metri) cu apă termală sau limpede, bazine pentru copii, instalații de divertisment acvatic (tobogane) interioare și în aer liber. Pe ansamblu, un complex acvatic superb, grație arhitecturii lui Imre Makovecz, adecvat în special maturilor, care caută relaxare, liniște și tratament balneo-termal, dar cu variate oferte și pentru cei mai tineri.

La Mako, un bilet întreg în timpul săptămânii costă circa 32 de lei iar în weekend cotă circa 35 de lei, copii, tinerii și pensionarii beneficiind de reduceri. În fiecare vineri și sâmbătă între orele 20.00-24.00 se organizează băi de noapte, cu saună, la tarife de circa 15 lei vineri și 22 de lei sâmbătă.

Mai multe informații pe pagina oficială: http://hagymatikum.hu/ro/

3. O destinație preferată de mulți români este Gyula

Cu siguranță, orășelul-stațiune Gyula este una dintre cele mai agreate destinații turistice din Ungaria și asta, în principal, datorită Băilor Cetății (Várfürdő), medaliate cu cele 4 stele (cotație maximă) de către asociația maghiară a SPA-urilor și considerate ca fiind cele mai frumoase băi din Ungaria.

Superb ar fi cuvântul potrivit pentru a descrie complexul de agrement și tratament care se întinde pe o suprafață de 8.5 hectare, într-un mirific parc dendrologic, în vecinătatea singurului castel medieval din cărămidă din Europa rămas intact, castelul lui Ioan Corvin, fiul ilegitim al marelui rege apostolic Matia Corvin.

gyula_varfurdo_2Despre Gyula ca stațiune și despre ștrand ar trebuie scrise pagini întregi, așa că vom sintetiza și vom spune doar că pe cele 8,5 hectare se găsesc nu mai puțin de 20 de bazine, parte termale, parte cu apă limpede, unul dintre cele mai modernă bazine olimpice din Ungaria, un centru welness de lux, un ”Paradis acvatic” pentru copii, bazine termale cu hidromasaj, un bazin cu valuri artificiale, un bazin cu tobogane, facilități de tratament și proceduri spa, zeci de unități comerciale – terase, restaurante, baruri, cofetărie etc practic o micro-stațiune în inima stațiunii Gyula. Tarifele practicate de Băile Cetății sunt comparabile cu cele ale unităților concurente, astfel că un bilet între pentru o zi costă circa 56 de lei pentru acces la toate secțiubile băilor, ștrand exterior, bazihne termale și Palatul Apelor. Dacă se optează doar pentr ștrand și bazine termale, fără Palatul Apelor, biletul de o zi costă circa 32 de lei. Pensionarii, elevii și studenții plătesc circa 20 pentru un bilet.

Ca să vă faceți o idee despre prețurile practicate în incita Băilor Cetății, un mediu compus din două feluri (de exemplu un gulaș și felul doi șnițel cu cartofi pai) costă circa 18 lei, un langoș (uriaș, cam dublul celor de la noi) cu diferite adaosuri – brânză, cașcaval, smântână, costiță prăjită, etc. – costă circa 5 lei, o cafea espresso circa 3 lei, o bere la sticlă 4-5 lei. În plus, dacă programați un sejur mai lung, posibilitățile de cazare sunt multiple și la prețuri mai mult decât accesibile (exceptând hotelurile). Astfel, cazarea la multele micro-pensiuni particulare, asta însemnând camere cu baie proprie și chicinetă, vă poate costa între 60 și 100 de lei pe noapte, pentru o cameră de două – trei persoane, în condiții decente de curățenie și confort, la câteva minute de mers pe jos de băi, de cetate și de centru orășelului. E bine de știut că în parcul castelului, vizavi de intrarea principală la băi, se organizează aproape săptămânal evenimente interesante, concerte pe scena plutitoare a alacului, târguri și expoziții, festivaluri diverse (festivalul pălincii, al cârnaților, festivalul medieval, noaptea cavalerilor) care atrag zecii de mii de turiști.

Mai multe informații pe pagina oficială: http://varfurdo.ro/

Material realizat cu sprijinul  layout_set_logoOFICIULUI  DE TURISM AL UNGARIEI (Magyar Turizmus ZRT)

ro.gotohungary.com

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.