Acasă EDUCATIE UVT lansează în premieră un curs dedicat Revoluţiei din 1989

UVT lansează în premieră un curs dedicat Revoluţiei din 1989

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) lansează, din luna martie, în premieră academică naţională, un curs dedicat Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, care le va fi dedicat studenţilor, dar şi întregii comunităţi care doreşte să afle istoria acelor evenimente.

Cursul intitulat “Revoluţia de la Timişoara din 1989” va fi predat de profesorul Lucian Vasile Szabo, care a scris numeroase cărţi despre acel moment istoric, şi va avea frecvenţa de două ore săptămânal.

“Dacă astăzi suntem liberi, dacă astăzi comunicăm şi ne deplasăm în totală libertate, dacă astăzi putem exprima gânduri şi idei, fără teama de a fi ţinta unor persecuţii, datorăm aceste libertăţi unor semeni ai noştri care s-au jertfit pentru ele, pe care tinerele generaţii le consideră acum, fireşti. Dar tocmai pentru că, aşa cum spunea Einstein, ‘Lumea nu se va sfârşi din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei şi nu fac nimic’, UVT consideră că e important să nu uităm nimic din istoria noastră şi din jertfa celor care acum 30 de ani schimbau istoria României”, a declarat joi, rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-o conferinţă de presă dedicată lansării cursului.

Potrivit rectorului UVT, cursul va fi facultativ pentru studenţi şi va avea caracter interactiv, la ore fiind aduse personalităţi ale Revoluţiei, care vor spune ce au trăit atunci. Marilen Pirtea a subliniat că era “datoria şi responsabilitatea” UVT să organizeze un astfel de curs transversal.

Profesorul Lucian Vasile Szabo va da o ţinută academică cursului, care are o structură cronologică, dar şi tematică. Se va vorbi despre participanţi, revoluţionari şi eroi, despre forţele de represiune.

“Vom avea: Elemente cronologice ale Revoluţiei din Decembrie 1989; Mişcări de protest, rezistenţă şi dizidenţi în Români; De la revoltă locală la revoluţie naţională; Figuri importante ale Revoluţiei din 1989; Piramida structurilor de represiune; Morţi, răniţi şi salvatori; Vinovaţi, inculpaţi şi procese; Suferinţă şi speranţă în unităţile sanitare; Anchetarea răniţilor în spitale; Căutarea morţilor şi a celor dispăruţi; Cazuri controversate de morţi în spitale; Sindromul Timişoara: anatomia unei mistificări; Noile structuri ale puterii; De la Revoluţie la Proclamaţia de la Timişoara. Este îmbucurătoare deschiderea UVT către agora, către cetate, pentru a pune în discuţie aceste subiecte delicate”, a punctat Lucian Vasile Szabo.

UVT va deschide astfel seria mai multor evenimente dedicate împlinirii a trei decenii de la Revoluţia din 1989 de la Timişoara, care va cuprinde lansarea unei cărţi, a unui portal web bilingv româno-englez, precum şi deschiderea unui centru de studii privind respectivele evenimente. 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: