Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că are date concrete referitoare la achiziţia a zeci de mii de hectare de terenuri agricole din vestul ţării de către fonduri de investiţii străine, majoritatea din Italia şi Germania.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că în vestul ţării – încă din a doua jumătate a anului trecut – câteva zeci de mii de hectare de teren agricol au fost cumpărate de către fonduri de investiţii din afara ţării. Aproximativ 30% din suprafaţa agricolă a judeţului Timiş, spre exemplu, este în prezent deţinută de către străini.
S-au cumpărat suprafeţe foarte mari încă din a doua jumătate a anului trecut, înainte să existe cadrul legal de liberalizare a pieţei funciare. Am informaţii sigure că mai multe fonduri de investiţii au cumpărat zeci de mii de hectare de teren agricol în vestul ţării, în Timiş, dar şi în Araş şi Caraş-Severin. Nu s-a ţinut seama de prevederile legale şi s-a achiziţionat, chiar dacă legea care reglementa cumpărarea nici nu apăruse. Iar fenomenul a continuat, într-o formă acutizată, după 1 ianuarie”, adeclarat pentru un cotidian local fostul ministru.
Datele statistice demonstrează că în momentul de faţă, în judeţul Timiş, peste 75.000 de hectare de teren agricol, dintr-un total de 520.000 sunt cumpărate deja de către străini, prin firme înregistrate în România. De altfel, judeţul Timiş se află chiar într-un top naţional al judeţelor unde achiziţia de terenuri agricole de către străini a crescut constant, cu cel puţin 10 procente anual. Cei mai constanţi cumpărători de terenuri erau încă de acum zece ani cetăţenii italieni, majoritatea cumpărând terenurile la sume de 200 – 300 de euro hectarul. Preţurile au crescut însă constant, astfel că – după liberalizarea din acest an a pieţei funciare – estimările specialiştilor arată că preţurile terenurilor agricole din Banat se vor stabiliza la sume între 15.000 şi 20.000 de euro hectarul.
Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la nivel naţional – în perioada 1998 – 2004 – au existat solicitări pentru cumpărarea unei suprafeţe de 430.000 de hectare situate în extravilan şi au fost semnate 200.000 de contracte de vânzare-cumpărare. Tratatul de aderare la U.E. prevede că România liberalizează începând de la 1 ianuarie 2014 piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.
Pentru a ţine sub control înstrăinarea terenurilor agricole, Ministerul Agriculturii doreşte să regelementeze mai bine acest fenomen, intenţiile legislative declarate stabilind că vânzarea terenului la un preţ mai mic ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage nulitatea vânzării. Totodată, se doreşte ca Agenţia Domeniilor Statului să nu mai fie transformată în agenţie de reglementare a pieţei funciare, ci să rămâna aşa cum este acum, dar să treacă în subordinea prim-ministrului cu rol de preemptor şi cumpărător pe piaţa funciară. Ministerul Agriculturii mai vrea să înfiinţeze şi o direcţie specială de reglementare a pieţei funciare, care va asigura relaţia doar cu Primăria, nu cu vânzătorul, pentru a reduce birocraţia, şi va aviza vânzările de terenuri care depăşesc 30 de hectare. Vânzarea suprafeţelor de până la 30 de hectare va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului.
Pe de altă parte, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, susţine că Statul român are la dispoziţie şi alte instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare, agricole şi de dezvoltare rurală, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie.