Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Valeriu Tabără: Unele fonduri de investiţii străine au achiziţionat zeci de mii...

Valeriu Tabără: Unele fonduri de investiţii străine au achiziţionat zeci de mii de hectare de pământ în vestul ţării

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că are date concrete referitoare la achiziţia a zeci de mii de hectare de terenuri agricole din vestul ţării de către fonduri de investiţii străine, majoritatea din Italia şi Germania. 

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că în vestul ţării –  încă din a doua jumătate a anului trecut – câteva zeci de mii de hectare de teren agricol au fost cumpărate de către fonduri de investiţii din afara ţării. Aproximativ 30% din suprafaţa agricolă a judeţului Timiş, spre exemplu, este în prezent deţinută de către străini.

S-au cumpărat suprafeţe foarte mari încă din a doua jumătate a anului trecut, îna­inte să existe cadrul legal de liberaliza­re a pieţei funciare. Am informaţii si­gure că mai multe fonduri de investiţii au cumpărat zeci de mii de hectare de teren agricol în vestul ţării, în Timiş, dar şi în Araş şi Caraş-Severin. Nu s-a ţinut seama de prevederile legale şi s-a achiziţionat, chiar dacă legea care reglementa cumpărarea nici nu apăru­se. Iar fenomenul a continuat, într-o formă acutizată, după 1 ianuarie”, adeclarat pentru un cotidian local fostul ministru.

Datele statistice demonstrează că în momentul de faţă, în judeţul Timiş, peste 75.000 de hec­tare de teren agricol, dintr-un total de 520.000 sunt cumpărate deja de către străini, prin firme înregistrate în România. De altfel, judeţul Timiş se află chiar într-un top naţional al judeţelor unde achiziţia de terenuri agricole de către străini a crescut constant, cu cel puţin 10 procente anual. Cei mai constanţi cumpărători de terenuri erau încă de acum zece ani cetăţenii italieni, majoritatea cumpărând terenurile la sume de 200 – 300 de euro hectarul. Preţurile au crescut însă constant, astfel că – după liberalizarea din acest an a pieţei funciare – estimările specialiştilor arată că preţurile terenurilor agricole din Banat se vor stabiliza la sume între 15.000 şi 20.000 de euro hectarul.

Conform datelor furnizate de Minis­terul Agriculturii, la nivel naţio­nal – în perioada 1998 – 2004 –  au existat solicitări pentru cumpă­rarea unei su­prafeţe de 430.000 de hec­tare situate în extravilan şi au fost sem­nate 200.000 de contracte de vânzare-cumpărare. Tratatul de aderare la U.E. prevede că România liberalizează începând de la 1 ia­nuarie 2014 piaţa fun­ciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea euro­peană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

Pentru a ţine sub control înstrăinarea terenurilor agricole, Ministerul Agriculturii doreşte să regelementeze mai bine acest fenomen, intenţiile legislative declarate stabilind că vânzarea terenului la un preţ mai mic ori în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în ofer­ta de vânzare atrage nulitatea vânzării. Totodată, se doreşte ca Agenţia Domeniilor Statului să  nu mai fie transformată în a­genţie de reglementare a pieţei funcia­re, ci să rămâna aşa cum este acum, dar să treacă în subordinea prim-ministrului cu rol de preemptor şi cumpărător pe piaţa funciară. Ministerul Agriculturii mai vrea să înfiinţeze şi o direcţie specială de regle­mentare a pieţei funciare, care va asi­gura relaţia doar cu Primăria, nu cu vânzătorul, pentru a reduce birocraţia, şi va aviza vânzările de terenuri care de­păşesc 30 de hectare. Vânzarea suprafeţelor de până la 30 de hectare va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului.

Pe de altă parte, comisarul euro­pean pentru Agricultură, Dacian Cio­loş, susţine că Statul român are la dis­poziţie şi alte instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici fun­ciare, agricole şi de dezvoltare rurală, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: