Acasă STIRI ARAD Varga: Paza pădurilor de până la 30 de hectare va fi asigurată...

Varga: Paza pădurilor de până la 30 de hectare va fi asigurată gratuit de către Romsilva

Rata de împădurire este de două ori mai mică decât cea a tăierilor forestiere, susține Ministrul delegat al Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Lucia Ana Varga, unul dintre motive fiind și acela că multe suprafețe forestiere sunt nepăzite și cad ușor pradă hoților de lemne. Ministrul se bazează pe rapoartele Curții de Conturi care arată negru pe alb că rata tăierilor ilegale din păduri este de două ori mai mare decât cea a împăduririlor sau a regenerărilor naturale, măsurile coercitive luate împotriva pădurarilor corupți fiind și ele insuficiente.

Ministrul delegat al Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Lucia Ana Varga, a susținut sâmbătă, la Arad, că rapoartele Curții de Conturi arată că rata tăierilor ilegale din păduri este de două ori mai mare decât cea a împăduririlor sau a regenerărilor naturale și a afirmat că măsurile coercitive luate împotriva pădurarilor corupți sunt insuficiente.

Sunt situații în care pădurarii au fost prinși ca fiind complici cu hoții de lemne, dar li se aplică doar 10-15% diminuări de salarii. Drept urmare, din păcate, în România, fenomenul tăierilor ilegale în România mai este încă prezent. Asistăm la situații în care, deși am cerut celor care fac controlul, Inspectoratelor Silvice, să înăsprească pedepsele, nu există temei legal suficient de bine fundamentat, astfel încât să putem lua măsurile care se impun pentru curățirea sistemului. Este absolut necesară aprobarea legii de modificare a Codului Silvic, pentru că odată cu această modificare toate infracțiunile silvice vor fi tratate conform Codului Penal, ca orice altă infracțiune. Sperăm ca atunci numărul dosarelor trimise organelor competente să primească mai puține NUP-uri (Neînceperea Urmăririi Penale—n. r.) și într-adevăr hoții să fie pedepsiți’, a declarat ministrul Lucia Ana Varga, citată de Agerpres.

Raportul Curții de Conturi arată că din 1990 până în 2011 au fost tăiate ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, pagubele fiind de aproximativ 5 miliarde de euro, totul cu complicitatea dintre angajați în silvicultură – uneori chiar cei cu funcții foarte mari – și unele firme de exploatare forestieră. Varga susține că a demarat procesul de curățire a sistemului, fiind retrase autorizații de funcționare pentru firme de exploatare care au încălcat legea. Lucia Varga susține că le-au fost întocmite dosare penale celor dovediți că au furat cu bună știință din patrimoniul forestier.

Ministrul Lucia Varga a declarat că va susține introducerea unei prevederi în Codul Silvic prin care paza pădurilor de până la 30 de hectare să fie asigurată gratuit de către Romsilva.

În România există peste 500.000 de hectare de mici proprietăți de pădure nepăzite, dintr-un total de 1 milion de hectare, acestea fiind cel mai la îndemâna hoților. În Codul Silvic am venit cu o prevedere prin care paza acestor proprietăți va fi asigurată gratuit de Romsilva, aceasta nefiind doar o regie care desfășoară activități economice, Romsilva trebuind să asigure, în primul și primul rând, integritatea fondului forestier național. Iar în ceea ce privește autorizațiile de practică, acestea ar urma să fie retrase pădurarilor corupți’, a adăugat ministrul.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: