AcasăSTIRIVas de turnat cu toartă zoomorfă

Vas de turnat cu toartă zoomorfă

Pasionaţii de arheologie şi istorie din judeţul Hunedoara au posibilitatea să vizioneze pe tot parcursul lunii octombrie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva un obiect inedit, aflat în colecţia de arheologie, aparţinător lumii dacice. Este vorba despre un vas de turnat cu toartă zoomorfă, piesă încadrată în categoria „Exponatul lunii”.

Descoperit la Măgura Uroiului în anul 2004, vasul aparţine lumii dacice din sec. I a. Hr. Este lucrat la roată, din pastă fină, omogenă, de culoare cenuşie, cu decoraţii de linii incizate, oblice, sub forma a trei brâuri. Toarta vasului sugerează un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistreţ. Faţa animalului (nările, ochii) este realizată prin împunsături profunde, botul este alungit, coada scurtă şi groasă, spatele fiind decorat cu crestături menite să sugereze blana. Dată fiind venerarea acestor animale în lumea dacică şi ţinând cont de tipul vasului asociat cu acea toartă zoomorfă, se poate presupune că acesta era utilizat în cadrul unor ceremonii religioase.

Valoarea deosebită a piesei este dată atât de funcţionalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cât şi de maniera artistică în care a fost realizat. Actualmente acest tip de vas este unic în spaţiul românesc. În plus, piesa a fost restaurată în laboratorul propriu al muzeului”, a declarat directorul MCDR, Liliana Ţolaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc