AcasăSTIRIVestigii preistorice descoperite în Piața Unirii din Timișoara

Vestigii preistorice descoperite în Piața Unirii din Timișoara

Lucrările de descărcare arheologică ce au loc în prezent pe șantierul din centrul Timișoarei, în Piața Unirii, au adus astăzi o descoperire de excepție. Câteva fragmente ceramice cu vechimea de câteva mii de ani au fost scoase la lumină, iar arheologii susțin că este vorba despre fragmente ceramice aparținând așa-numitei culturi Baden (mileniul II î.Hr.).

În prezent se știe că cea mai apropiată așezare cunoscută a culturii Baden, față de Piața Unirii, se află în Freidorf. Ea a fost descoperită de arheologii timișoreni la săpăturile preventive din 2006, determinate de construcția unei hale. Încadrat cronologic la sfârșitul Eneoliticului, în tranziție spre Epoca bronzului, fenomenul cultural Baden s-a manifestat în vestul și nord-vestul României (Banat și Transilvania), în nordul Ungariei, Slovacia și Austria. Primele materiale ale culturii Baden au fost descoperite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și publicate de J. Hampel. Primele completări importante pe această temă le-a făcut, la începutul secolului XX, Milleker, cu cercetările efectuate în Banat.

Ceramica Baden este, de regulă, brun-gălbuie sau neagră, lucrată cu mâna, decorată cu incizii în pastă, în trei șiruri, în brâuri sau, uneori, în zig-zag sau ghirlandă. Fragmentele găsite în Piața Unirii au fost încadrate , fără dubii, de echipa de arheologii coordonată de Alexandru Szentmiklosi, în cultura Baden, veche de 3000 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc