Acasă NAȚIONAL Viața unui timișorean, salvată de medici prin transplantarea cordului unui alt timișorean

Viața unui timișorean, salvată de medici prin transplantarea cordului unui alt timișorean

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a anunțat sâmbătă efectuarea celui de-al patrulea transplant cardiac din acest an, în urma căruia viața unui timișorean de 46 de ani a fost salvată de cordul prelevat de la un alt timișorean, de 27 de ani, care și-a pierdut viața într-un accident rutier.

Cordul de la Timișoara a ajuns sâmbătă dimineață pe calea aerului la Târgu Mureș și a fost transplantat de urgență unui pacient care a ajuns la IUBCvT, în urmă cu o zi, într-o stare extrem de gravă.

“Ne bucurăm să anunțăm că am efectuat cu succes o nouă intervenție de transplant cardiac în centrul nostru de la Târgu Mureș. Este vorba despre un pacient în vârstă de 46 de ani, din Timișoara, un pacient aflat la capătul resurselor terapeutice și biologice, aflat practic în stare extrem de avansată de insuficiență cardiacă și care a beneficiat de această operație ca o intervenție salvatoare de viață. În cursul zilei de ieri a fost adus cu elicopterul de urgență pentru un episod de decompensare cardiacă. În acest context ne bucurăm foarte mult că am putut să facem această intervenție, că a fost disponibil acest cord datorită unui gest nobil pe care familia donatorului l-a făcut. Este vorba despre un bărbat de 27 de ani din Timișoara, victima unui accident rutier (…) Suntem mulțumiți de evoluția pacientului și anticipăm o evoluție foarte bună’, a arătat dr. Suciu.

Potrivit acestuia, cordul a fost prelevat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, la Timișoara, de o echipă de medici condusă de dr. Opriș Cosmin și a fost adus la Târgu Mureș în jurul orei 7,00 iar intervenția a durat mai bine de 4 ore.

“Intervenția s-a încheiat cu succes. Ne bucurăm că e al patrulea transplant din acest an, este o cifră care este expresia unei preocupări și a unei performanțe medicale din centrul nostru. Dacă reușim să menținem acest ritm, sperăm să ajungem la peste 10 transplanturi în acest an. Ne-am bucura foarte mult, ținând cont că pe lista de așteptare sunt în acest moment în jur de 30 de pacienți care așteaptă un cord. Crescând numărul de intervenții, care este o intervenție extrem de dificilă, avem resursa umană să le efectuăm și sperăm să le oferim tuturor de pe lista scurtă o nouă șansă la viață’, a arătat dr. Horațiu Suciu.

Șeful Secției de Anestezie Pediatrică din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, dr. Sorin Pașcanu, a declarat că intervenția a decurs foarte bine, având în vedere că pacientul transplantat a venit în acest centru într-o stare extrem de gravă, medicii depunând eforturi susținute pentru a-l stabiliza până la ora operației.

‘Dacă lucrurile decurg foarte bine, sperăm să se recupereze într-un ritm alert, având în vedere că este un pacient tânăr și este într-o condiție biologică rezonabilă (…) Noi, anesteziștii, suntem implicați în întreaga îngrijire peri operatorie a pacientului, de la includerea pacienților pe listele de transplant și la declararea priorităților, în îngrijirea în sala de operație, dar și în îngrijirea postoperatorie. După ce lucrurile se stabilizează, de obicei în ziua a 10-a până într-a 14-a după operație, îl predăm colegilor cardiologi, care îl urmăresc (…). Toate acestea sunt provocări, e al 6-lea transplant în 6 luni, al 4-lea în 3 luni, deci ritmul crește’, a subliniat dr. Pașcanu.

Sursa: agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: