AcasăSTIRIVIDEO: Poliția din Alba va avea lasouri automate pentru imobilizarea infractorilor și...

VIDEO: Poliția din Alba va avea lasouri automate pentru imobilizarea infractorilor și persoanelor agresive. Cum arată noua armă

[ad_1]

Inspectoratul de Poliție Județean Alba va primi de la Consiliul Județean Alba echipamente moderne pentru creșterea capacității operaționale și de investigare.

Pe lista de achiziții se află, pe lângă pistoale radar, sonometre, aparate de măsurare a transparenței foliei aplicate pe geamul autoturismelor sau laptopuri, și trei arme neletale numite „BolaWrap” – cătușe de la distanță. 

„BolaWrap-ul” este o armă care se bazează pe lasoul argentinian, și din care polițistul lansează fire din Kevlar echipate cu cârlige, care se înfășoară în jurul mâinilor sau picioarelor unei persoane.

Consilierii județeni din Alba vor vota, în ședința din 12 aprilie, aprobarea unui acord de cooperare încheiat între UAT Județul Alba și IPJ Alba. Acordul urmărește implementarea „proiectului pentru creşterea capacităţii operaţionale la solicitările cetăţenilor şi pentru creşterea capacităţii de investigare a structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba”.

Potrivit documentului, proiectul va avea o durată de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire. Consiliul Judeţean Alba va avea obligaţia de a asigura suma de 751.005,00 lei – inclusiv TVA, de a derula procedurile de achiziţii publice a echipamentelor IT&C şi bunurilor necesare impementării proiectului. Bunurile achiziţionate vor fi transmise în folosinţă gratuită Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru dotarea structurilor acestuia.

Mai exact, proiectul urmărește achiziționarea de către Consiliul Judeţean Alba – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a următoarelor bunuri materiale:

  • Stație de lucru portabilă tip I (laptop i7) – 8 buc.
  • Stație de lucru portabilă tip II (laptop i5) – 32 buc.
  • Container metalic (tip vestiar) – 1 buc.
  • Container metalic de comunicații (shelter) – 1 buc.
  • Autovehicul transport câini de serviciu – 1 buc.
  • Autovehicul de teren (4×4) – 1 buc.
  • Kit Cameră video – 1 buc.
  • Kit aparat foto – 2 buc.
  • Distrugător profesional de documente – 3 buc.
  • Sonometru 2245 Exhaust Noise – 3 buc.
  • Pistol Laser – TruCAM2 – 2 buc.
  • Tint meter – 5 buc.
  • BolaWrap – 3 buc.

Valoarea totală este estimată la 751.005 lei, inclusiv TVA. 

Lista de achiziții

Laptopuri și echipamente foto – video

Se dorește achiziționarea unor stații de lucru portabile performante (laptopuri i7 / i5) care vor fi folosite inclusiv pentru realizarea actelor procedurale la fața locului și transmiterea operativă a acestora, în format electronic, procurorului de caz, precum și a unor echipamente foto-video (2 kit-uri aparate foto + obiectiv și o cameră video) pentru fixare prin fotografiere a probelor/urmelor sau înregistrării activităților de audiere, conform cerințelor din Codul de procedură penală.

Distrugător de documente automat

Tot în scopul eficientizării activității este necesară achiziționarea unui distrugător de documente automat, care are ca avantaj faptul că poate distruge automat cantități mari de hârtii (350 coli), care poate fi mototolită și nu se oprește defectează dacă acestea conțin agrafe sau capse.

Cu acest echipament pot fi distruse și carduri sau CD/DVD. De asemenea, aparatul poate fi blocat prin intermediul unui cod.

Autovehicul pentru transportul câinilor de serviciu

În cadrul Serviciului de Ordine Publică, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, începând cu data de 15 septembrie 2020, a fost înființat Compartimentul conductori câini, care are prevăzute un număr de trei funcții, toate fiind ocupate. La nivelul compartimentului există patru câini cu următoarele specializări: trei sunt specializați pe patrulare / intervenție, iar unul este specializat pe detecție tutun.

„În momentul de față transportul câinilor de serviciu pentru executarea misiunilor ordonate sau dispuse pe raza județului se execută anevoios cu un mijloc de transport marca Volkswagen Transporter an fabricație 2000, acesta nefiind special destinat pentru astfel de misiuni, polițiștii asumându-și un risc major transportând câinii în afara cadrului normat”, se precizează în raportul de specialitate.

Prin proiect se dorește achiziția unui autovehicul pentru transport câini, în valoare de 87.000 de lei.

De asemenea, la nivelul imobilelor folosite de către IPJ Alba nu a fost identificat vreun spațiu care să poată fi folosit pentru nevoile specifice ale acestei structuri, respectiv să fie o locație adiacentă padocului pentru câini și să poată fi folosită și ca și vestiar.

Astfel, se urmărește achiziționarea unui container metalic, care să fie echipat conform nevoilor specifice, respectiv cu grup sanitar, duș și mobilier tip vestiar, aer condiționat. Avantajul acestui tip de dotare este montarea rapidă, racordarea simplă la utilități, posibilitatea amplasării acestuia în apropierea padocului pentru câini și posibilitatea mutării facile a acestuia în situaţia relocării padocurilor de câini.

Autoturism de teren pentru Serviciul Criminalistic și container pentru relocarea echipamentelor din nodul de comunicații și centrala telefonică

Pentru Serviciul Criminalistic se urmărește achiziționarea unui autoturism de teren, marca Dacia, model Duster 4 x 4 , diesel, cu cutie manuală, prevăzut (dotat) de către producător, în partea din spate (spațiul destinat bagajelor) cu compartimente, rafturi, plasă de protecție și chingi care să permită fixarea diferitelor truse și echipamente în vederea transportului acestora în condiții optime care să faciliteze deplasarea cu operativitate și în condiții de siguranță la evenimentele mai importante unde este necesară prezența unui autolaborator criminalistic, în special în locații situate în locuri izolate sau unde accesul de face pe drumuri neamenajate sau în afara drumurilor/traseelor rutiere. alba24

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba este necesară dotarea cu un echipament de tip container comunicaţii – shelter (cu dimensiunile 6000 x 2500 x 2450), pentru a putea reloca echipamentele din nodul de comunicaţii și centrala telefonică a IPJ într-un spaţiu adecvat, compact, în care să poată fi implementate cu succes toate măsurile de securitate și generarea de spații noi în clădirea inspectoratului, având în vedere noile structuri de poliție create la nivelul inspectoratului.

Sonometre 

Sonometrele sunt instrumente de măsurare a nivelului presiunii acustice (sunete pure sau sunete complexe, zgomote), acestea fiind necesare desfășurării activităților specifice muncii de poliție.

În ultima perioadă, potrivit raportlui de specialitate, se observă o creștere semnificativă a numărului conducătorilor auto / motocicliștilor indisciplinați care circulă pe drumurile publice de pe raza județului nostru, cu preponderență pe principalele artere urbane, aceștia turând excesiv și ostentativ motoarele, creând astfel un disconfort major în rândul persoanelor care locuiesc în zonele respective.

Potrivit polițiștilor, șoferii indisciplinați sunt conștienți că în momentul de față organele de poliție care veghează la buna desfășurare a traficului rutier și menținerea climatului de ordine și liniște publică, nu dețin instrumentele necesare constatării și ulterior sancționării unor astfel de contravenții.

Radare laser de ultimă generație

Atât la nivel național cât și la nivelul județului nostru, viteza excesivă este cauza principală a producerii accidentelor rutiere. Pistoale laser Trucam și Trucam II sunt cele mai importante instrumente mobile pentru îmbunătățirea siguranței traficului rutier, dar și a ordinii publice.

Acestea au în componență radare laser compacte de ultimă generație dotate cu cameră video HD de înaltă fidelitate și un laser integrat, fiind cel mai performant aparat de măsurare a vitezei, acesta poate detecta de la distanță marca mașinii, plăcuța de înmatriculare și trăsăturile faciale ale șoferilor.

Combinația de tehnologie de înaltă precizie, de detectare a vitezei și înregistrare video, face din acest dispozitiv o soluție revoluționară și cuprinzătoare pentru agenții și ofițerii de poliție responsabili pentru siguranța rutieră.

Tint meter – măsurarea transparenței foliei aplicate pe geamurile autovehiculelor

Tint meter este un aparat utilizat pentru măsurarea transparenței foliei aplicate pe geamurile autovehiculelor, acesta fiind util pentru determinarea opacității foliilor sau tratamentelor chimice de pe parbrize, luneta sau geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea, atât din interior, cât și din exterior.

BolaWrap – „Cătușe de la distanță”

BolaWrap reprezintă un instrument care și-a dovedit eficacitatea în rândul unităților de poliție din alte state evoluate, acesta fiind folosit pentru imobilizarea inofensivă a persoanelor agresive, bolnavi psihici periculoși, infractori periculoși.

Instrumentul Bola Wrap poate fi asimilat cu o „armă” și se bazează pe bolero-ul argentinian de tip laso, acesta fiind conceput în scopul de a reține persoane de la distanță, fără a le cauza vătămări, acesta descărcându-se ca o ancoră pentru a înfășura picioarele sau brațele subiectului la un interval eficient de 10-25 metri.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc