Acasă STIRI Vortexul polar, responsabil de valurile de ger care au cuprins Europa. Ce...

Vortexul polar, responsabil de valurile de ger care au cuprins Europa. Ce explicații au oamenii de știință 

[ad_1]

Parlamentarii propun înăsprirea pedepselor față de părinții, tutorii sau îngrijitorii care comit infracțiuni cu violență față de minori. În funcție de gravitatea faptelor, pedepsele ajung până la închisoarea pe viață. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal a fost înregistrată marți, 16 februarie, la Senat. Potrivit inițiatorului, deputatul PNL Adrian-Felician Cozma, în aceste situații, faptul că agresorii se bucură de o încredere mare din partea victimelor reprezintă o circumstanță agravantă, motiv pentru care se impune majorarea pedepselor ce sunt prevăzute în legislația actuală.

„De cele mai multe ori, persoanele care utilizează forța și violența împotriva minorilor și nu numai au primit pedepse mici, au reușit să revină în libertate foarte ușor și au produs noi violențe, unele extreme care au dus și la moartea unor oameni. Consecințele le știm și sunt tragice. Vătămări corporale grave, boli fizice pe termen îndelungat sau chiar pe viață, probleme privind dezvoltarea capacității cognitive, sindromul stresului post-traumatic, probleme de sănătate mintală, comportamentală, moarte.

Evenimentele de o brutalitate ridicată petrecute în ultima perioadă în România, în care victimele au fost minori, ne obligă să luăm măsuri în sensul majorării limitelor de pedeapsă. O înăsprire a pedepselor va duce cu siguranță în primul rând la descurajarea agresorilor de a comite astfel de fapte, iar cei care le comit să fie condamnați la pedepse cu închisoarea menite să-și atingă scopul educativ”, a mai explicat inițiatorul, în expunerea de motive.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Articolul 193 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice sau psihice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

La articolul 193, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unui minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, a cărei gravitate este evaluată în zile de îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani; dacă fapta este săvârsită asupra unui minor cu vârsta de pănă la 10 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 8 ani.

La articolul 193, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:

(5) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unui minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de peste 30 de zile, dar care nu depășește 90 de zile se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 10 ani, dacă fapta este săvârșită asupra unui minor cu vârsta de pănă la 10 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani.

La articolul 193, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:

(6) În cazul infracțiunilor prevăzute la alin. (4) alin. (5) nu este posibilă împăcarea părților pentru cazul în care victima nu a împlinit vârsta de 14 ani.

La articolul 194, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:

(2^1) Când fapta a fost săvârșită față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 – 15 ani în scopul producerii uneia dintre consecințele prevăzute în alin. (1), pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.

La articolul 194, după alineatul (2^1) se întroduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu următorul cuprins:

(2^2) Când fapta a fost săvârșită față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani în scopul producerii uneia dintre consecințele prevăzute în alin. (1), se pedepsește cu detențiune pe viață sau închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta este săvârșită asupra unui minor cu vârsta de până la 10 ani, se pedepsește cu detențiune pe viată sau închisoare de la 12 la 25 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

La articolul 194, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Pentru infracțiunile prevdzute la alin. (2^1) și la alin (2^2), nu este posibilă împăcarea părților.

La articolul 195, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

(2) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 și art. 194, față de un minor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 20 ani.

La articolul 195, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

(3) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 și art. 194, față de un minor cu vârsta de până la 10 ani, a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 ani.

La articolul 196, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:

(7) Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în alin. (1) – (6) au fost săvârșite față de un minor cu vârsta de până la 15 ani, limitele de pedeapsă se majorează cu o treime.

Articolul 197 se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 197 – Relele tratamente aplicate minorului

Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

La articolul 199 se modifică alineatul (1) și va avea următorul cuprins:

(1) Dacă faptele prevăzute în art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

La articolul 199, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

(3) Dacă fapta prevăzută de articolul 188 a fost săvârsită împotriva unui minor cu vârsta de până la 15 de ani, pedeapsa este detențiune pe viată sau închisoare de la 15 la 25 de ani.

La articolul 199, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Dacă fapta prevăzută de articolul 189 a fost săvârșită împotriva unui minor cu vârsta de până la 15 de ani, pedeapsa este detențiune pe viată.[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: