AcasăSTIRIWhatsApp, Instagram și Facebook - probleme de funcționare, vineri seara

WhatsApp, Instagram și Facebook – probleme de funcționare, vineri seara

[ad_1]

Aproape 20 milioane lei vor fi investiți la Sebeș pentru reabilitarea a două străzi și pentru modernizări la cinci obiective educaționale din municipiu. Contractul de finanțare pentru proiectul „Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Sebeș”, a fost semnat vineri, de către primarul Dorin Nistor și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu. 

Peste 4,5 milioane euro vor fi folosiți pentru finanțarea acestei noi inițiative pentru modernizarea unor obiective din domeniul educației și a două artere rutiere, în suprafață totală de peste 1,4 hectare, din municipiul Sebeș.

Contractul de finanțare nerambursabilă în valoare totală de peste 19,9 milioane lei a fost încheiat în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020, pe prioritatea de investiții prin care se acordă sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane. În cadrul unei scurte întâlniri de prezentare a investiției, desfășurată la sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul din Sebeș – Dorin Nistor și Simion Crețu – directorul general al Agenției au prezentat pe scurt impactul acestor investiții pentru cei peste 1230 elevi și 2200 de cetățeni care locuiesc pe străzile unde se vor face lucrările.

Proiectul „Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții în municipiul Sebeș” are o valoare totală de 19.926.264,34 lei, din care 19.313.990,93 lei (peste 4,14 milioane euro) reprezintă finanțarea nerambursabilă, diferența dintre cele două sume fiind fondurile proprii ale municipalității alocate pentru realizarea activităților. Perioada de implementare a acestui proiect este estimată a se încheia în 31.12.2023. Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea calității vieții populației, prin realizarea unei investiții integrate în infrastructura locală, respectiv edificarea unor imobile noi și modernizarea unora existente. Astfel, edilii doresc să asigure localnicilor facilități educaționale de calitate, în concordanță cu cerințele moderne, și cu nevoile pieței muncii, pentru creșterea calității procesului educațional. Intervențiile la nivelul învățământului local au ca scop asigurarea unei oferte educaționale adecvate, accesibile și de calitate pentru toți copiii și au în vedere obiectivul referitor la reducerea intenției de părăsire timpurie a școlii, în special de către elevii din mediile defavorizate.

Prin proiect se vor realiza investiții care vor sprijini populația din zona marginalizată a municipiului Sebeș (care beneficiază de serviciile educaționale ale Liceului Sportiv Sebeș aflat în apropiere) și din zona dezavantajată sub aspectul capitalului uman. Așadar, proiectul se adresează unei zone mai puțin dezvoltate din municipiu. Unitățile de învățământ și străzile urbane vizate de proiect au fost alese astfel încât sa deservească zone care pun accent pe grupurile vulnerabile, din punct de vedere social, economic, al condițiilor de locuire și al calității mediului urban în care trăiesc. Investițiile vizează zona din proximitatea Zonei marginalizate (ZUM) Sebeș, precum si zona Petrești, cartiere în care capitalul uman nu este dezvoltat corespunzător. La nivelul municipiului Sebeș se constată actualmente discrepanțe în ceea ce privește dezvoltarea diverselor zone, precum și în ceea ce privește dotarea cu infrastructură potrivită sau acces la servicii. La nivelul ciclului preșcolar se observă că acum nu există nicio creșă. Coroborat cu faptul că în conformitate cu prevederile legale în vigoare grădinițele pot admite copii începând cu vârsta de 4 ani, aceasta situație creează o serie de probleme atât părinților, cât și asistenților maternali care au în îngrijire copii până la vârsta respectivă. Numărul de locuri în învățământul preșcolar este insuficient, aspect mai pregnant in localitatea aparținătoare Petrești. Spatiile de învățământ obligatoriu sunt învechite și lipsite de facilități moderne, nefiind respectate normele de proiectare a clădirilor destinate activităților școlare. La fel, lipsește o sală de sport care să deservească zona Petrești – școala și grădinița din această localitate.

„Încă de la momentul scrierii lui, am crezut în acest proiect integrat, menit să îmbunătățească semnificativ infrastructura educațională, sportivă și stradală a municipiului Sebeș. Finanțarea nerambursabilă va fi fructificată pentru a realiza spații prietenoase, potrivite activităților educative, pornind de la o creșă în cartierul Aleea Parc, continuând cu extinderea grădiniței cu program prelungit de la Petrești.

În plus, prestigiosul Colegiu Național „Lucian Blaga” din Sebeș va beneficia de reabilitarea și modernizarea corpului de clădire unde învață elevii de gimnaziu, iar Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” se pregătește de reamenajări binemeritate ale structurilor situate în centrul municipiului, pe bulevardul Lucian Blaga.

La Petrești, vom construi o sală de sport nouă, pentru elevii școlii gimnaziale.

Un alt aspect important îl reprezintă investiția în infrastructura rutieră constituită prin modernizarea străzilor Unirii și Grădinilor, situate în Petrești. Așadar, prin aceste investiții sunt atinse elemente de dezvoltare durabilă și de creștere a standardelor de viață, pe care ni le facilitează proiectul, atât la Sebeș, cât și la Petrești.

Iar faptul că vom transforma încă o fostă centrală termică abandonată într-o creșă modernă, reprezintă pentru noi o nouă provocare, pe lângă proiectul similar pe care îl derulăm în cartierul Valea Frumoasei, cu resurse proprii completate de fonduri alocate prin PNDL. Acest proiect se adaugă celorlalte trei deja contractate în cadrul programului REGIO și astfel atragem peste 12 milioane euro în Sebeș, pentru prima dată în istoria orașului”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citește și FOTO Mega-investiție în educație la Sebeș. Clădire modernă cu lift de 10 persoane și sistem de umbrire, pentru Liceul Tehnologic

„Vorbim aici de un proiect cu multiple obiective, între care, pe primul plan s-a pus îmbunătățirea condițiilor de educație, coroborată cu investițiile pe două străzi, în lungime totală de aproape un kilometru. Multe din actualele clădiri ale școlilor din Sebeș au fost construite în urmă cu zeci de ani și au nu numai capacitate redusă, au performanțe energetice slabe și dotări destul de reduse. La Sebeș sunt în implementare și proiectele pentru creșterea eficienței energetice a clădirii secției ”CONTAGIOASE” de la Spitalul Municipal, pentru modernizarea sistemului de iluminat public în zona Kogălniceanu-Valea Frumoasei, precum și construcțiile și dotările de la Liceul Tehnologic. Astfel, municipiul Sebeș devine tot mai prosper și își creează un nou drum pe calea dezvoltării durabile. Orașul a devenit unul dintre cele mai importante din județul Alba, datorită dezvoltării economice din ultimii ani.

Pe de altă parte, Axa Prioritară 13 – care nici măcar nu exista inițial în POR 2014-202 și nu a existat nici în precedentul Program Operațional Regional 2007-2013 – reprezintă exact sursa de care aveau nevoie comunitățile mai mici, care pot acum depune proiecte integrate pentru dezvoltare. Așa se face că avem deja contractate 22 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 410 milioane lei, care vor asigura modernizarea spațiilor urbane și creșterea calității vieții, pentru zeci de mii de cetățeni”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc