Acasă POLITICA Winkler: Construirea Europei este o responsabilitate comună

Winkler: Construirea Europei este o responsabilitate comună

„Europa se destramă? Dacă nu avem grijă se poate destrăma, iar odată cu ea, s-ar destrăma toată construcția ce datează de peste o jumătate de secol, și care este căminul comun a peste 500 de milioane de cetățeni europeni”, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler, joi, la Cluj, în cadrul conferinței organizate de Universitatea Sapientia cu titlul: ”Se destramă Europa? Gestionarea crizei actuale în condițiile în care interesele naționale se ciocnesc”. 

Eurodeputatul a arătat că dacă dorința euroscepticilor și extremiștilor naționaliști ar deveni realitate, Europa s-a destrăma. ”Responsabilitatea noastră comună, a tuturor politicienilor responsabili, este de a nu permite destrămarea Europei, ci să formulăm răspunsuri durabile pentru actualele provocări. Trebuie să avem grijă de peste 500 milioane de cetățeni europeni, să punem de acord interesele a 28 de state membre și națiuni europene. UE este singura capabilă să facă față cu succes unei asemenea răspunderi, deoarece a demonstrat, în repetate rânduri , că dispune de instrumentele necesare aducerii la un numitor comun a intereselor statelor membre, națiunilor și minorităților naționale europene”, a subliniat Winkler.

În intervenția sa, europarlamentarul UDMR a vorbit despre diversitatea provocărilor cu care se confruntă azi UE: soluționarea probemelor economice, consolidarea modelului social european, generarea de noi locuri de muncă și garantarea unui viitor pentru tineri.  ”Sarcina cea mai apăsătoare o reprezintă găsirea unui răspuns la presiunea exercitată de problema valului de refugiați, respectiv găsirea de soluții pentru conflictele din zonele aflate în vecinătatea continentului european”, a atras atenția Iuliu Winkler.

El consideră că soluțiile trebuie stabilite simultan și la două niveluri, cel al UE și cel global. ”La nivelul UE trebuie continuat procesul de construire a Europei, pe care unii îl identifică cu edificarea Statelor Unite ale Europei. Trebuie continuat și aprofundat procesul de integrare europeană, trebuie create mecanismele comune europene cum sunt politica comună din domeniul energiei, politica comună în domeniul migrației și azilului, respectiv consolidarea politicii de vecinătate a UE. De asemenea, se impune dezbaterea cu privire la revizuirea acordurilor actuale atât cel de la Dublin, care reglementează politica în domeniul migrației, cât și Acordul Schengen, care a creat premisele unei Europe fără hotare”,  a spus eurodeputatul.

„Iar celor care sunt îngrijorați în privința exercitării suveranității naționale, considerând limitată capacitatea de decizie și implicit suveranitatea națiunilor europene, le ofer ca răspuns faptul că națiunile nu și-au pierdut suveranitatea, ci o exercită în comun la nivelul UE, în Parlamentul European (PE), care este forul reprezentanților aleși în mod direct de cetățeni. Dacă, în viitor, atribuțiile PE vor fi lărgite, iar PE va deveni cu adevărat organul legislativ al UE, atunci acesta va fi un organism legitim, prin intermediul căruia națiunile europene își pot exercita în comun suveranitatea”, a declarat Iuliu Winkler.

În opinia sa, la nivel global este necesară adoptarea de măsuri în trei domenii diferite. Potrivit lui Winkler, este nevoie de măsuri urgente în domeniul politic în vederea gestionării situațiilor conflictuale și este nevoie de măsuri în domeniul economic, deoarece, în ultimii zece ani, la nivel mondial s-a accentuat inegalitatea între regiuni, fenomen care a contribuit și la creșterea valului de emigranți. Deputatul mai consideră că este nevoie de un dialog real între religii și culte. ”Creștinii, evreii și musulmanii trebuie să se așeze la masa dialogului și – așa cum și Papa Francisc a formulat în repetate rânduri în ultimul an – trebuie să fie demarat un dialog real între religii și culte, deoarece intensificarea accentelor naționaliste este cauzată și de lipsa dialogului dintre religii. Deci, în secolul  21, răspunsurile la nivel global trebuie formulate împreună de către politică, economie și culte”, a mai spus Winkler. El și-a mai exprimat convingerea că Europa nu se va destrăma, ci va ieși învingătoare. ”Am încredere că Europa nu se va destrăma, ci va ieși învingătoare, mai puternică din această încercare. Vom continua construirea Europei și vom lăsa generațiilor viitoare o Europă unită, care va  garanta libertatea, bunăstarea și șansa afirmării individuale celor 500 de milioane de cetățeni ai săi”, a conchis deputatul european.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: