Acasă ECONOMIE Winkler Gyula: Legitimitatea democratică a acordurilor comerciale, sporită printr-un control parlamentar mai...

Winkler Gyula: Legitimitatea democratică a acordurilor comerciale, sporită printr-un control parlamentar mai amplu

În noua lume a comerțului global în care opinia publică este din ce în ce mai interesată de modul în care se încheie tratatele comerciale și de efectele lor în susținerea unei dezvoltări durabile, rolul parlamentelor naționale și al Parlamentului European a căpătat o nouă dimensiune, acesta a fost unul dintre principalele mesaje transmise de deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA), în cadrul Forumului parlamentar al G20 care se desfășoară în aceste zile în Buenos Aires, Argentina.

Iuliu Winkler a subliniat faptul că legitimitatea democratică a acordurilor comerciale nu poate fi sporită decât printr-un control parlamentar mai amplu.

”Trăim într-o nouă lume a comerțului. (…) Publicul dorește să știe mai multe despre ceea ce se decide și despre cine se decide, iar acest lucru este valabil și pentru deciziile care se iau în cadrul G20. (…) Rolul parlamentarilor nu se limitează doar la ratificarea acordurilor comerciale odată încheiate, ci este mult mai extins. Acționăm ca o legătură vitală între cetățeni și factorii de decizie pe de o parte, transmițând opiniile electoratului nostru către cei însărcinați cu negocierile tratatelor, iar pe de altă parte, ținând cont de guvernele noastre ne asigurăm că preocupările și opiniile noastre sunt auzite și luate in considerare”, a afirmat europarlamentarul în fața participanților la Forumul parlamentar al G20.

Iuliu Winkler a vorbit și despre faptul că în UE comerțul nu este un scop în sine, ci mai degrabă un mijloc. Potrivit acestuia, investițiile și comerțul au capacitatea de a genera creștere și locuri de muncă. ”Pentru a ne asigura că beneficiile comerțului sunt împărțite în interiorul UE și între națiuni, sunt necesare măsuri de însoțire (…) cum sunt politicile educaționale, care trebuie înțelese într-un sens mai larg de la ratele de alfabetizare până la învățământul superior, dobândirea de competențe profesionale și învățare de-a lungul vieții, și infrastructură școlară. Pentru a urca în lanțul valoric global și pentru a permite unei țări să genereze locuri de muncă cu un grad ridicat de calificare și mai bine plătite, oamenii trebuie să aibă acces la educație continuă și la formare profesională”, a subliniat deputatul european al UDMR.

Pentru a asigura o distribuție echitabilă și echilibrată a beneficiilor, precum și a costurilor comerțului global, a susținut Winkler, este necesară modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). ”UE a prezentat, la sfârșitul lunii septembrie, la Geneva propunerile sale de reformă a OMC. Sper că vom găsi cât mai mulți parteneri în cadrul G20, deoarece numai prin modernizarea OMC vom putea oferi răspunsuri la îngrijorările cetățenilor noștri de pe tot globul. (…) Protecționismul nu este o soluție, iar războaiele comerciale nu au câștigători, ci doar învinși”, a precizat vicepreședintele INTA.

În discursul său în fața Forumului parlamentar al G20, Winkler a mai vorbit despre faptul că  modelarea cu succes a automatizării și a digitalizării într-un mod responsabil din punct de vedere social și ecologic este esențială pentru obținerea competitivității pe plan internațional.

Conform acestuia, comerțul internațional are o influență fundamentală asupra păcii, creșterii durabile din punct de vedere social și ecologic, ocupării forței de muncă, eradicării sărăciei și insecurității alimentare, drepturilor omului și luptei împotriva schimbărilor climatice. ”Când alții vor să distrugă ceea ce s-a realizat după două războaie mondiale teribile pentru a asigura o viață în pace, atunci este timpul să ripostăm. Este extrem de important să se păstreze ordinea mondială multilaterală, deoarece orice retrocedare ar fi dăunătoare și ar fi în detrimentul viitorului societății globale. Prin urmare, de aceea această conferință pe marginea G20 este atât de importantă”, a conchis Iuliu Winkler.

O delegație mixtă formată din membri ai Comisiei de Afaceri Externe (AFET) și ai celei pentru Comerț Internațional (INTA) ale PE participă la primul Forum parlamentar în pregătirea reuniunii G20 care are loc în capitala Argentinei. Delegația compusă din nouă membri este condusă de președintele AFET, David McAllister (PPE, DE), și de Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al INTA. Pe lângă participarea la lucrările Forumului parlamentar al G20, între 31 octombrie – 1 noiembrie, deputații europeni vor purta discuții cu reprezentanți ai guvernul argentinian, parlamentari, societatea civilă și asociații profesionale.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: