Acasă STIRI BIHOR Zidurile Cetății Oradea, dar și bastioanele Ciunt şi Bethlen, vor fi reabilitate...

Zidurile Cetății Oradea, dar și bastioanele Ciunt şi Bethlen, vor fi reabilitate cu fonduri europene

Zidurile Cetății Oardea, dar și bastioanele Ciunt şi Bethlen vor fi reabilitate cu bani europeni, după ce în ședința de la începutul acestei săptămâni, Consiliul Local Oradea a aprobat proiectul și cheltuielile privind realizarea investiției.

În ședința Consiliului Local de luni, 24 septembrie, a fost aprobat proiectul și cheltuielile privind realizarea investiției „Reabilitarea, restaurarea și refuncționalizarea zidurilor Cetății Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic Cetatea Oradea – Centru multicultural și multiconfesional European – Etapa III. Consolidarea și restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt și Bethlen, respectiv a curtinei nordice și vestice”. De asemenea, a fost aprobată asigurarea tuturor resurselor financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale, împuternicit cu semnarea actelor necesare și a contractului fiind primarul Municipiului Oradea.

Obiectivul proiectului este punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea, creșterea reprezentativității și vizibilității acesteia prin includerea în viața socio-culturală a comunității, ca un important pilon al turismului orădean, cu arie de acțiune regional-națională și internațională.

Proiectul propune reabilitarea și refuncționalizarea următoarelor construcții din componența Cetății Oradea:

–        Corpul F: parter – sală multifuncțională cu garderobă (conferințe, expoziții, etc.) și subsol – spațiu expozițional și grupuri sanitare;

–        Bastioanele Ciunt și Bethlen;

–        Zidurile de incintă – curtina nordică, cuprinsă între Bastioanele Aurit și Ciunt și cea vestică, cuprinsă între Bastioanele Ciunt și Bethlen.

Conform evaluărilor arhitectural-structurale, expertizelor tehnice și studiilor preliminare efectuate, a devenit necesară inițierea unor lucrări de conservare și reabilitare fizică a zidăriilor, de refuncționalizare a corpului F și a platformei Bastionului Bethlen. De asemenea, dotarea cu echipamente specifice noilor funcțiuni reclamă introducerea unor instalații și rețelei de utilități. Corpul F poate deveni spațiul cu cea mai mare suprafață utilă din întreaga incintă a cetății, având propuse la parter o sală multifuncțională pentru conferințe, expoziții, etc. iar la subsol grupuri sanitare și spațiu expozițional.

Principalele intervenții necesare asupra zidurilor bastioanelor sunt: demolări de fundații și zidării moderne, completări de zidării și de parament, realizarea unor zidării și finisaje de protecție din cărămidă dublu presată, consolidarea zidăriilor, curățarea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră, rostuirea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră, hidrofobizarea suprafețelor parietale din cărămidă și piatră, punerea în valoare a cazematei nord-vestice a bastionului Bethlen, completarea drumului de rond și a parapetului bastionului Ciunt, amenajarea drumului de rond al Bastionului Bethlen, protejarea coronamentului zidăriilor, lucrări de conservare, restaurare și completare a unor elemente de piatră, amenajări peisagistice pe platforma Bastionului Bethlen – spații verzi, alei și instalații de irigat și de iluminat.

Valoarea totală a investiției este de 10.888.637 de lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 30 de luni.

Investiția va fi finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, apelul de proiecte POR/2018/5/5.1/7 regiuni/proiecte nefinalizate și din surse proprii bugetare.

Contribuția Municipiului Oradea reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă (10.543.736 lei, inclusiv TVA) a proiectului, în cuantum de 210.875 lei. Sumele reprezentând cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul local al Municipiului Oradea.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: