Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Zilele Culturii Maghiare, organizate în premieră la Timișoara

Zilele Culturii Maghiare, organizate în premieră la Timișoara

Asociația Bastion organizează, în premieră, la Timișoara, Zilele Culturii Maghiare, manifestare care își propune să promoveze tradițiile și cultura acestei etnii din capitala Banatului.

”Am pornit de la modelul manifestărilor din Cluj, dar va fi de o întindere mult mai mică, pentru că și comunitatea de maghiari din Timișoara este mai mică decât cea din Cluj și va avea specific timișorean”, a declarat joi, Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara și președinte al Asociației Bastion.

Fiind la început de drum, dintre zecile de invitați să prezinte meșteșuguri sau tradiții culturale și gastronomice maghiare, majoritatea vor veni din secuime, dar și din Ungaria și Voivodina, au precizat reprezentanții Asociației Bastion.

”Din păcate, la capitolul meșteșuguri tradiționale autentice, Timișoara nu este reprezentată la acest nivel. Dintre cei care vor veni cu meșteșuguri (olărit, sticlari, țesători) vor fi cu predilecție din secuime și din Voivodina. Din Timișoara sunt cei care fac handmade, dar pe ansamblu, vor fi 50% produse de handmade, cealaltă jumătate, reprezentanți ai meșteșugurilor autentice tradiționale”, a precizat Valdman Kinga, membră a Asociației Bastion.

Organizatorii își propun ca, prin manifestările organizate în cadrul Zilelor Culturii Maghiare la Timișoara, comunitatea să se deschidă populației majoritare, dar și celorlalte etnii din regiunea Banatului, cunoscută a fi una ce poartă amprenta multiculturalității.

Evenimentele vor conține și programe artistice și muzicale, deschiderea fiind făcută cu spectacolul de operă ‘Silvia’ Prințesa Ciardașului (E. Kalman), susținută în Piața Operei de un colectiv liric din Ungaria.

Totodată, Tamas Peter a subliniat că evenimentul va fi un bun prilej de promovare a imaginii Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Manifestările vor avea loc în perioada 30 septembrie — 2 octombrie.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: