Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Zimbrii de la Armeniș, cu un pas mai aproape de libertate deplină

Zimbrii de la Armeniș, cu un pas mai aproape de libertate deplină

Cel mai mare proiect de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa, inițiat de Rewilding Europe si WWF-România, intră într-o nouă etapă. Astăzi, 12 septembrie 2014, cei 17 zimbri din Munții Țarcu au fost transferați din zona de aclimatizare intr-o zonă de semi libertate, beneficiind acum de un țarc cu o suprafață de aproximativ 160 de hectare.

După o perioadă în care se vor adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, zimbrii vor părăsi și acest țarc și vor deveni primii care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul XVIII încoace. Zona sălbatică in care vor fi eliberați in final se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare și face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Zona de aclimatizare în care se aflau a contribuit la refacerea zimbrilor de pe urma stresului cauzat de schimbarea structurii sociale și a habitatului în care se aflau, a alimentației, climei precum și de transportul acestora în România. În urma observației directe, specialiștii WWF au constatat ca zimbrii sunt pregătiți pentru această nouă etapă.

Aria de semi libertate în care se află acum zimbrii este propice pentru organizarea de tururi ghidate pentru turiști împreună cu rangerii Rewilding Europe-WWF, membrii ai comunității locale din Armeniș. Zona este împrejmuită doar cu garduri electrice, cu care zimbrii s-au obișnuit deja în țarcul de aclimatizare.

[quote_box_center]In noul țarc zimbrii vor trăi cât se poate de liber. S-au adaptat repede; de gardul electric nu se mai apropie și am văzut ochiuri de pădure deja formate în țarcul de aclimatizare. Sunt gata de acest pas spre libertate deplină” spune Joep van de Vlasakker, specialistul în zimbri al programului Rewilding Europe.[/quote_box_center]

Despre zimbru

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. Acum însă este mai rar decât rinocerul negru, doar 3403 exemplare rămânând in toată lumea în libertate sau semi libertate. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației. El consuma iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate. 

Impactul proiectului în regiune

Prezența zimbrilor în această regiune va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

De la sosirea zimbrilor in Armeniș, comunitatea locală a cunoscut deja aceste beneficii. Localnicii s-au organizat deja într-o asociație locală în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspeții nu au întârziat să apară. Arhitectura locului cu case tip fortăreață, sălașe bănățene din piatră, lemn și țiglă din satele învecinate (Sat Bătrân, Sub Margine, Plopul) sunt o atracție în sine, turiștii având ocazia să cunoască măiestriile și îndeletnicirile oamenilor din zonă.

Munții Țarcu sunt parte componentă a uneia dintre ultimele zone sălbatice ale Europei, cu suprafețe întinse, fără acțiune intrusivă a omului, unde procesele naturale se pot desfășura nestingherite. Obiectivul programului Rewilding Europe este să formeze o populatie de peste 500 de animale, impartita in cel putin 3 sub populatii precum și coridoare ecologice de migratie pentru animale sălbatice, care să contribuie la îmbunătățirea conectivității cu celelalte zone învecinate.

Rewilding Europe și WWF-România implementează acest proiect împreună cu comunitatea locală din Armeniș și din împrejurimi, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: