AcasăSTIRIZiua Internațională a Francofoniei sărbătorită la Deva

Ziua Internațională a Francofoniei sărbătorită la Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat și în acest an, la 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată, ca de obicei, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în prezenţa unui public format din elevi ai colegiilor și liceelor devene. Cu acest prilej, a fost prezentat documentarul La pas prin Provence.

Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, este o zi specială dedicată limbii franceze și vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume reuniți în 70 de state ce compun  Organizaţia Internaţională a Francofoniei. În ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), structură devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.

România, prin rădăcinile istorice și lingvistice, a avut de-a lungul timpului strânse relații cu Franța, limba franceză a fost mereu studiată, preţuită şi cunoscută graţie originii noastre latine comune. Țara noastră a devenit membru observator al OIF la reuniunea la vârf de la Versailles din 1991 iar în 1993, la următoarea reuniune, din Mauritius, România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline. În 2006 Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, reuniune la vârf dedicată tehnologiilor informatice în educaţie, fiind prima oară când o ţară din Europa Centrală şi Răsăriteană găzduia o reuniune a Francofoniei de un asemenea nivel. De altfel, ţara noastră este cea mai importantă ţară francofonă din Europa centrală şi de est.

Şi în acest an, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva s-a străduit să ofere publicului obişnuit cu activităţile noastre de bună calitate o manifestare cultural-educativă de ţinută, care a stârnit interesul celor prezenţi. Manifestarea a început cu un moment artistic deosebit oferit de elevii claselor V-VIII de la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva, coordonați de d-na prof. Mihaela Ciungu, interpretând cântecele: „La Marseillaise”, „La vie en rose”, „Je ne regrette rien”, „Et si tu n’existais pas”, „Tombe la neige”, „Sur le pont d’Avignon”. Elevii care au luat parte la activitate au avut prilejul să cunoască, cu ajutorul colegei noastre, d-na Denisa Toma, una dintre cele mai pitorești și mai îndrăgite regiuni din Franța – Provence.

DSCN7845Au fost prezentate locuri, vestigii, orașe, personalități care și-au pus amprenta pe această regiune. A fost o călătorie prin orașele din sud: Marsilia, Toulon, Nice, Avignon, Arles, Orange, Nîmes, Cannes, Aix en Provence, fiecare cu istoria lui, cu personalitățile care au trăit aici. Au fost evocați scriitori francezi celebri care și-au legat numele de Provence, cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți fiind Marcel Pagnol și Alphonse Daudet. Mari pictori – Vincent Van Gogh, Paul Cézanne, Auguste Renoir – și-au legat și ei numele de Provence și au imortalizat pe pânze celebre colțuri din această îndrăgită regiune plină de soare, scăldată de albastrul Mării Mediterane. Un loc aparte a fost rezervat relațiilor speciale pe care poetul Vasile Alecsandri le-a avut cu scriitorii provensali, cu reprezentantul lor de frunte, Frédéric Mistral. Nu au fost uitate celebrele simboluri ale acestei regiuni pline de farmec: câmpurile de lavandă și rozmarin, livezile de măslini, nesfârșitele podgorii unde își au originea renumitele vinuri din sud etc. Întreaga prezentare a fost o veritabilă invitație la călătorie și un prilej de a face cunoștință cu una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa.

La sfârșit, celor prezenți le-au fost adresate întrebări legate de prezentarea urmărită, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu importante premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc