AcasăSTIRI Ziua Internaţională a Francofoniei va fi marcată de Biblioteca din Deva

Ziua Internaţională a Francofoniei va fi marcată de Biblioteca din Deva

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează, ca în fiecare an,  Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare culturală ce va avea loc în ziua de 20 martie 2014, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, în prezenţa unui public format din elevi ai colegiilor și liceelor devene.

Termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880, când geograful francez Onésime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa Franța, Algeria și coloniile pentru a defini spațiul geografic în care se vorbește în principal limba franceză. În general, termenul francofonie, cu f mic, îi desemnează pe toți vorbitorii de limbă franceză, pe câtă vreme Francofonia înseamnă totalitatea guvernelor, a entităților statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare.

Din punct de vedere organizatoric, aceste state sunt reunite în Organizaţia Internaţională a Francofoniei, din care fac parte 200 de milioane de locuitori din întreaga lume şi 870 de milioane de persoane din cele 70 de state şi guverne ale acestei organizații.

În ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), entitate devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.

România este cea mai importantă ţară francofonă din Europa Centrală şi de Est, limba franceză fiind o limbă îndrăgită și cunoscută, studiată în școală, chiar dacă în zilele noastre accentul se pune pe limba engleză. Legăturile României cu Franța au o îndelungată tradiție, în marile momente ale  istoriei noastre această țară a fost întotdeauna alături de noi. De aceea, este firesc ca România să facă parte din marea familie a țărilor francofone. În anul 1991, la reuniunea la vârf de la Versailles a OIF, România a devenit observator al acestei organizații mondiale francofone. În 1993, la reuniunea din Mauritius, ţara noastră a obţinut statutul de membru cu drepturi depline. În anul 2006, Bucureştiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat tehnologiilor informatice în educaţie, fiind prima oară când o ţară din Europa Centrală şi Răsăriteană găzduia o reuniune la vârf a Francofoniei, iar România era cea mai îndreptățită să fie gazda acestui eveniment.

Milioane de oameni din Europa, Africa, Asia, America, Oceania sărbătoresc la 20 martie Ziua Internațională a Francofoniei, aducând astfel cel mai sincer şi mai profund omagiu limbii franceze şi civilizaţiei născute în spaţiul francofon. Acest spaţiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spaţiu cultural ce îi reuneşte pe toţi cei care, oriunde s-ar afla, manifestă şi îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.

Şi în acest an, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va oferi publicului obişnuit cu activităţile noastre de bună calitate o manifestare culturală de ţinută, menită să stârnească interesul celor prezenţi. Va fi abordată tema „Filatelie și Francofonie” și, cu ajutorul unor piese filatelice dintr-o colecție particulară, piese de proveniență franceză și din țări francofone, se va prezenta o scurtă istorie a picturii, de la frescele de la Lascaux la pânzele cubiștilor, precum și principalele momente din istoria Franței oglindite în filatelie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc