Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Ziua Mondială a Biodiversității marcată de biblioteca din Deva

Ziua Mondială a Biodiversității marcată de biblioteca din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat astăzi, 22 mai 2014, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare științifică dedicată Zilei Mondiale a Biodiversității.

Atributul vieţii – biodiversitatea – este un concept modern, utilizat pentru prima dată în 1986, la Forumul Naţional de Biodiversitate de la Washington. Din anul 1993, în fiecare an, pe 22 mai, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice, pentru a marca adoptarea Convenţiei asupra Diversităţii Biologice care a avut loc în data de 22 mai 1992 la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro. În acest fel, se atrage atenţia tuturor locuitorilor Terrei cu privire la necesitatea conservării biodiversităţii şi la pericolul micşorării catastrofale a numărului de specii. Studii recente arată că peste un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia.

Biodiversitatea este natura în toate formele sale, constituită din toate organismele vii. Ea reuneşte toate ecosistemele, cu toate plantele, animalele şi microorganismele care le populează, dar şi genele acestor specii şi legăturile dintre ele.

Biodiversitatea de astăzi este rezultatul a miliarde de ani de evoluţie, modelată prin procese naturale şi, din ce în ce mai mult, prin influenţa oamenilor.

De-a lungul a milioane de ani de viață pe Terra, între speciile de viețuitoare s-a creat un echilibru cu ajutorul căruia acestea au supraviețuit, au evoluat, s-au adaptat. Omul, cu civilizația materială pe care a adus-o cu el, o civilizație nu de puține ori agresivă, a scăpat de cele mai multe ori din vedere grija față de natură și atenția acordată păstrării acestui echilibru. Dezvoltarea din ce în ce mai puternică e industriei, poluarea din multiple surse, schimbările climatice, toate acestea reprezintă amenințări pentru biodiversitatea de pe Pământ. Indiferența față de natură poate avea consecințe dezastruoase asupra noastră dar, mai ales, asupra generațiilor care vor veni după noi, generații cărora trebuie „să le predăm” o natură nealterată, o natură viguroasă și în deplin echilibru.

În materialul care a fost prezentat în faţa publicului, elevi ai colegiilor și liceelor din Deva, de către Marcela Balazs, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Secția de Științe ale Naturii, un pasionat naturalist, o voce autorizată în acest domeniu, au fost abordate tipurile de ecosisteme naturale existente în judeţul Hunedoara, ecosisteme în care vieţuiesc nevertebrate, amfibieni şi reptile, păsări, mamifere şi plante.

Este bine cunoscut faptul că natura țării noastre e deosebit de diversă, de o frumusețe greu de descris în cuvinte, dar parcă natura din județul Hunedoara este cu totul aparte. Drumețiile, călătoriile, excursiile pe care le facem în lungul și în latul județului ne-au convins de faptul că natura trebuie ocrotită, trebuie protejată și iubită, că ea nu întâmplător poartă numele de Mama-natură. Fiecare fir de iarbă, orice curs de apă, cea mai neînsemnată vietate, gâză, pește sau mamifer, toate au un rost bine definit pe acest pământ și toate au dreptul la viață. Tinerilor, dar nu numai lor, le revine o sarcină nobilă și deloc ușoară, aceea de a păstra natura așa cum a fost ea creată, de a o îndrăgi, de a o apăra de invazia celor ce n-o iubesc, de a o feri de poluare. Sunt gesturi mici, dar care, puse cap la cap, pot oferi Naturii protecția de care are atâta nevoie.

În finalul prezentării, așa cum deja ne-am obișnuit publicul, elevilor le-au fost adresate întrebări despre subiectele abordate în prezentare, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii în cărți și diplome acordate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Numărul mare de tineri prezenți în sală, atenția cu care au urmărit prezentarea, răspunsurile bune oferite de ei au fost dovada faptului că această activitate și-a îndeplinit din plin scopul educativ pe care ni l-am propus.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Twitter va bloca permanent utilizatorii care dezinformează în mod repetat în privinţa vaccinurilor anti-COVID

Primăria Alba Iulia a achitat, în cursul zilei de astăzi, o sumă de aproape jumătate de milion de lei către AIDA-TL, pentru a...

Nu stați cu mâna pe hidranți. Folosiți-i!

Nu stați cu mâna pe hidranți. Folosiți-i!… ... Source link

Fostul deputat PNL de Alba, Claudiu Răcuci, a fost numit secretar de stat la Ministerul Dezvoltării

Primăria Alba Iulia a achitat, în cursul zilei de astăzi, o sumă de aproape jumătate de milion de lei către AIDA-TL, pentru a...

Amenzi pentru arderea resturilor vegetale rezultate din curățarea grădinilor. Garda de Mediu: Afectează calitatea aerului

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, începând cu 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plată pentru...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: