Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Ziua Mondială a Munților Carpați

Ziua Mondială a Munților Carpați

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat astăzi la Centrul Cultural „Drăgan Munteanu” din Deva, în sala „Liviu Oros”, o expunere cu tema Ziua Mondială a Munților Carpați. La activitate au fost invitați elevi de la liceele din Deva care vor avea prilejul să-și îmbogățească cunoștințele într-un domeniu extrem de important pentru România.

Ziua de 26 septembrie a fost proclamată drept Zi Mondială a Munților Carpați și este marcată în țările europene pe al căror teritoriu se întind, mai mult sau mai puțin, acești munți: Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Serbia, Ucraina și România. În țara noastră, se află 40% din întregul lanț carpatic, al doilea lanț muntos din Europa, după Alpi, ocupând o treime din teritoriu. De asemenea, peste două milioane de români trăiesc în zona carpatică, la munte, în peste 740 de localități. De aceea, Munții Carpați reprezintă un adevărat tezaur natural și antropologic, un patrimoniu care trebuie conservat cu cea mai mare atenție.

În România, o treime din teritoriu este ocupat de acești îndrăgiți munți care fac parte din însăși ființa noastră, pentru că între arcurile carpatice s-a plămădit poporul român. Deosebit de elocvente sunt, în acest sens, cuvintele marelui istoric român Constantin C. Giurescu care își începea astfel monumentala Istorie a pădurii românești, pădure organic legată de Carpați: „Când privești munții noștri acoperiți cu păduri, fără să vrei te gândești la veșnicie, mii de rânduri de oameni i-au privit, s-au bucurat de splendida lor înfățișare. Așa erau pe vremea întemeierii Țării Românești și a Moldovei, așa când Traian a străbătut cu legiunile sale în inima Daciei, așa când antecesorii noștri din epoca de piatră descopereau primele rudimente ale civilizației.”

Munții Carpați oferă inepuizabile resurse de bogăție, de frumusețe, un tezaur extraordinar de care trebuie să avem grijă ca să-l putem transmite celor ce vor veni după noi așa cum l-am moștenit și noi. Noi, cei din județul Hunedoara, avem marele privilegiu de a trăi în imediata apropiere a Munților Retezat cu splendorile lor, a Apusenilor încărcați de istorie, a Munților Orăștiei cu vestigiile lor inestimabile, a Parângului cu crestele lui înzăpezite, a Munților Poiana Ruscă ce păstrează comori de folclor. De aceea, poate datoria noastră de a iubi acești munți, de a păstra și a respecta natura nealterată este mai mare. Munții noștri ne oferă bucurii unice de care trebuie să beneficieze și cei ce vor veni după noi și cei care vin să viziteze locurile minunate ce se găsesc în Carpații Românești.

A fost îmbucurător să constatăm și de această dată o prezență numeroasă a elevilor în sală, ceea ce demonstrează dorința lor de a afla mai multe despre acest subiect, de a învăța și altceva decât ceea ce scrie în manualele de geografie.

Despre importanța Munților Carpați, despre resursele deosebite de care dispun, despre acțiunile ce trebuie întreprinse pentru conservarea ecosistemelor din acești munți, cei prezenți au aflat din ampla prezentare pe care a făcut-o dna Marcela Balazs, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Secția Științele Naturii.

La final, elevilor li s-au adresat întrebări din materialul prezentat, răspunsurile corecte fiind răsplătite, ca de obicei, cu premii în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Știai că abilitățile motorii sunt importante încă din primii ani de viață? Află AICI 5 lucruri pe care să NU le faci pentru a...

Ca părinte, este important să ai în vedere lista completă a abilităților pe care copilul tău trebuie să le dezvolte încă de...

Alege candelabrul PERFECT pentru căminul tău

Frumusețea și exuberanța candelabrelor au fascinat generații întregi, iar până de curând, acest tip de corp de iluminat a fost rezervat familiilor...

Sfaturi pentru vestici: TOP 5 lucruri pe care trebuie să le iei zilnic cu tine în perioada verii

Atunci când trebuie să mergi la birou, în parc sau la plimbare, trebuie să-ți faci o listă cu produsele de care poți...

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: