AcasăPOLITICAFurnizori regionali de securitate într-o țară a penalilor?

Furnizori regionali de securitate într-o țară a penalilor?

Zilele acestea are loc la Bruxelles Summitul Alianţei Nord-Atlantice, iar România este reprezentată de Președintele Iohannis. Reuniunea este una extrem de importantă, pe agendă fiind teme foarte sensibile, precum procesul de adaptare a NATO la realităţile mediului actual de securitate. Trebuie spus, totodată, că Summitul este important și pentru că aliații par mai dezbinați ca oricând. Membrii NATO nu sunt de acord cu privire la multe probleme, între care cea privind construirea unei noi conducte ruseşti de gaze către Germania. De asemenea, limbajul ”colorat” și extrem de direct al președintelui american, Donald Trump, a agitat spiritele suficient de mult încât o serie de șefi de stat să reacționeze la fel de direct.

Din perspectiva României, Klaus Iohannis a declarat astăzi la Bruxelles că își dorește ca țara noastră să devină un furnizor de securitate. ”România nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, România a înţeles că în NATO beneficiezi de protecţia NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune”. Dorința șefului statului este una care se lovește însă foarte puternic de realitățile politice actuale din țară. Cum poate fi România un furnizor de securitate, când politica dâmbovițeană este atât de impredictibilă? Cum putem fi de încredere, când politicienii corupți răstoarnă șefii instituțiilor judiciare care luptă împotriva corupției?

Să nu uităm că în țară, după episodul revocării Codruței Koveși de la DNA, guvernanții au continuat să amenințe cu suspendarea lui Iohannis. Următoarea lună este decisivă, nu neapărat din perspectiva unei foarte puțin probabile suspendări ci, mai degrabă, din perspectiva viitorului parcurs european al țării. Dragnea&Co. fac totul acum pentru a-și aduce acoliții în funcțiile cheie din justiție, reduta odată apărată de Koveși fiind acum goală. Momentul este acum, ori niciodată! Tocmai de aceea, semnalul pe care partenerii din NATO ar trebui să îl înțeleagă este că fără o României aflată în continuare pe un parcurs european, pe un parcurs democratic, fără o Românie în care Justiția este independentă și nu subjugată intereselor de grup, nu prea se mai poate vorbi de ”furnizori de securitate” în această zonă. Ba dimpotrivă, România corupților va fi exact ceea ce nu și-ar dori acum nimeni: o altă piesă în grupul țărilor care strigă tot mai tare împotriva NATO, evident cu largul concurs al Moscovei.

Așadar, dragi parteneri din NATO, dacă vreți o Românie care să fie furnizor de securitate aici, faceți ceva pentru a păstra actualul parcurs european al țării! Faceți-i măcar pe politicienii români, cei care mai sunt încă în ”barca” voastră să lase orgoliile și să pună interesul țării mai presus de orice altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc