AcasăSTIRIRectorul Academiei SRI: Dacă nu credem în avantajul de a fi parte...

Rectorul Academiei SRI: Dacă nu credem în avantajul de a fi parte a UE, suntem victime sigure ale Rusiei. Să fim atenţi la tema familiei tradiţionale!

Acest articol a fost publicat mai întâi în ziarul Adevărul

Rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, Adrian Ivan, a vorbit la Adevărul Live, despre influenţele propagandei ruse în România şi despre cum afectează ea discursul politic. Acesta a explicat că tehnicile de manipulare ruseşti nu reprezintă un fenomen nou, dar că România trebuie să înţeleagă avantajele pe care le are ca membru al Uniunii Europene şi să ignore mesajele anti-occidentale.

„Propaganda rusă nu e o noutate pentru nimeni, se manifestă dintotdeauna. Eu, împreună cu colegii mei, am scos o carte despre istoria contraspionajului. Acolo se vede clar că mijloacele propagandei ruse şi acţiunile ei în zona aceasta sunt de foarte multă vreme şi, de multe ori, ceea ce se întâmplăa astăzi seamănă cu ce s-a mai întâmplat. Propaganda a fost rafinată şi ea de cuceririle tehnologiei la nivel global. E clar că încearcă prin toate mijloacele să-şi exercite influenţa. Nu trebuie să ne mire asta, ci modul nostru de a reacţiona. Ne lovim în toate instituţiile de o anumită zonă în care sunt confuze lucrurile. Pentru ruşi e foarte simplu să folosească propaganda, câteva elemente care sunt contrare construcţiei europene. Foloseşte tot felul de strategii care au elemente spirituale pentru a identifica lucruri comune cu spaţiul ei de gândire şi pe care încearcă să le folosească în favoarea sa. Am spus-o întotdeauna că trebuie să fim foarte atenţi când folosim temele pe care ea le agreează. Fie cea cu naţionalismul, fie cu familia tradiţională, fie cea cu creştinism versus occidentalism. Ea le foloseşte în favoarea sa”, a explicat Adrian Ivan la Adevărul live. Rectorul Academiei Naţionale de Informaţii a mai precizat că a fi cu adevărat român înseamnă a profita de apartenenţa la familia europeană, atât prin atragerea de fonduri europene, cât şi prin recunoaşterea nivelului de securitate pe care UE şi NATO îl oferă României.  „A prezenta statul român ca ceva marginal în UE, ca victimă a înţelegerilor oculte sau mai ştiu eu ce, asta deja te duce în altă sferă. Noi dacă vrem să fim cu adevărat români, trebuie să vedem avantajul pe care îl aduce faptul că suntem în UE. Şi vă mai spun ceva: niciodată în istoria noastră, şi o spun cu toată responsabilitata, nu am avut niciodată securitate cum avem acum, datorită apartenenţei la UE şi NATO. Important e ca noi să conştientizăm şi politica noastră să fie clar orientată pe avantajul pe care îl aduce să fim în UE. Cu cât vom atrage mai multe fonduri europene, cu cât ne vom comporta ca nişte elite europene, cu atât, partea noastră în procesul decizional va fi mai mare. Rusia foloseşte toate aceste slăbiciuni ale noastre, unele vin şi ca o moştenire naţională de dinainte de 1989. Uneori sunt uimit că sunt din convingere. Noi putem depăşi lucrurile astea dacă credem cu adevărat într-un ideal naţional şi european. Dacă nu credem în astea suntem victime sigure ale Rusiei. Rusia şi-ar dori clar dezmembrarea UE, ar fi în interesul ei”, a conchis acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc