Acasă NAȚIONAL România avertizează Serbia să respecte drepturile comunității românești

România avertizează Serbia să respecte drepturile comunității românești

Ministerul Afacerilor Externe a avertizat Serbia să respecte drepturile minorității românești de pe teritoriul său, după ce în urmă cu câteva zile polițiștii sârbi au deschis o ancehetă împotriva participanților români la o slujbă de sfințire a unei troițe în Valea Timocului.

Autoritățile sârbe fac mereu presiuni asupra comunității românești, iar cea mai recentă prvocare este aceea la adresa comunității românești din Valea Timocului. Serviciul Sârb de Informaţii (Bezbednosno Informativna Agencija – BIA) a chemat la șa numite discuții pe cei care în 20 octombrie s-au adunat în localitatea Podgorac, pentru a participa la slujba de sfinţirea a unei troiţe, oficiată de preotul bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic. Trebuie precizat că această troiță a fost ridicată pe proprietatea lui Predrag Balasevic, liderul Partidului Popular Român din Serbia și nu pe un teren public.

Din informațiile pe care le avem de la membri ai comunității românești din Valea Timocului, milițenii sârbi au o tactică de intimidar bine pusă la punct, ținta lor fiind oamenii simpli și nu liderii comunității românești. Pentru a vedea mai bine ce se întâmplă în Valea Timocului, o delegație română se va deplasa acolo întrucât –  susține  Mircea Dolha, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara țării – ”o asemenea atitudine față de minorități este inadmisibilă într-o țară europeană”.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, Viorel Badea, a făcut un apel către autorităţile sârbe solicitându-le acestora să respecte legile adoptate în Parlamentul Serbiei cu privire la libertatea religioasă şi să evite pe viitor manifestarea unui “comportament medieval şi securistic” faţă de românii din Serbia de Răsărit. El a declarat că  demersurile europene ale Serbiei ar putea fi afectate dacă presiunile asupra românilor din Valea Timocului nu vor înceta.

Atrag atenţia autorităţilor sârbe să nu mai facă presiuni asupra românilor, să respecte legile date de Parlamentul Serbiei în ceea ce priveşte libertatea religioasă şi să creeze un context favorabil dezvoltării spirituale şi culturale a românilor din statul vecin. În caz contrar, eu sunt convins că toate forţele politice din România vor amenda acest comportament neconform al autorităţilor sârbe şi vor atrage atenţia Bruxelles-ului pentru a putea să ţină cont de o asemenea atitudine în momentul în care Serbia va dori să se integreze în Uniunea Europeană”, a declarat Badea.

Într-o scrisoare adresată autorităţilor de la Belgrad, Bucureşti şi Bruxelles, Vicarul Protopopiatului BOR din Timoc, preotul Bojan Aleksandrovic, a făcut apel la încetarea actelor represive împotriva românilor din Timoc, la abordarea serioasă a problemelor grave care se petrec şi nu la „ascunderea lor sub covor”. Aleksandrovic a spus că este cea mai dură formă de intimidare a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit şi de nerespectare a libertăţii religioase, garantată de Constituţia şi legile din Serbia.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: